Logo deventerpost.nl


Het winnen van de bijzondere prijs opent voor de veelbelovende jonge schrijver nieuwe deuren.
 Voor wie er nieuwsgierig naar is: het verhaal wordt dit najaar gepubliceerd in het magazine Eclips. (foto  / tekst Gerreke van den Bosch)
Het winnen van de bijzondere prijs opent voor de veelbelovende jonge schrijver nieuwe deuren. Voor wie er nieuwsgierig naar is: het verhaal wordt dit najaar gepubliceerd in het magazine Eclips. (foto / tekst Gerreke van den Bosch)

Roderick Leeuwenhart wint Harland Award

  Cultuur

DEVENTER - Deventenaar Roderick Leeuwenhart won vorige week de eerste prijs van de Harland Awards Verhalenwedstrijd met zijn verhaal 'Sterrenlichaam'. Volgens het juryrapport was het een 'origineel verhaal met realistisch - en misschien ook bedroevend - toekomstperspectief'. Voor wie er nieuwsgierig naar is: het verhaal wordt dit najaar gepubliceerd in het magazine Eclips.

,,Ik ben het nu aan het ombouwen naar een roman omdat ik vond dat er zoveel meer in het idee zit. Het is een fantasieverhaal over mijnwerkers die in de ingewanden van een enorm lijk zitten. Het is een moeilijk verhaal waarin mijn duistere kant wordt belicht", vertelt de winnaar van de prestigieuze prijs voor fantastische literatuur openhartig. Maar wanneer valt een verhaal nu in de categorie literatuur is een vraag die zich nu wellicht aan de lezer opdringt. ,,Het is net als kunst. Je kunt er moeilijk een label opplakken. Het is iets waar een idee inzit en het is niet commercieel. Eigenlijk ben ik een romanschrijver. Ik wil graag elk jaar een boek uitgeven."

De schrijver debuteerde met de 'De Pindakaas en Sushi-trilogie'. De reeks gaat over het groeiend enthousiasme voor Japan onder Nederlandse jongeren. Zelf maakt hij al meer dan 15 jaar deel uit van de community, net als zijn vriendin Heidi Bakker. Beiden delen hun passie voor het Aziatische land. ,,De Japan fans zijn een groeiende groep, dat merken wij heel goed op de festivals waar wij staan met onze boeken. De Japanse popcultuur, films, muziek, animaties en strips (Manga) fascineert de mensen. De Japanners hanteren een totaal andere vertelstijl, die ik overigens zelf niet in mijn boeken gebruik. Ik ben opgegroeid met griezelboeken van Paul van Loon, Tais Teng en Eddy C. Bertin. In die trant ben ik zelf gaan schrijven. 'Pindakaas en Sushi' is voor jongvolwassenen met vrij herkenbare, luchtige humoristische scenes."

Het schrijven van de eerste versie kostte Leeuwenhart maar één maand maar het afronden ervan nam anderhalf jaar in beslag. In 2014 verscheen het boek dan eindelijk, bij de start van Uitgeverij Leeuwenhart zelf, en werd door de fans meteen met open armen ontvangen. Precies een jaar later kwam 'Pindakaas en Sushi 2' uit en na een lange wachttijd verscheen in februari van dit jaar het laatste deel.

De liefde voor boeken en schrijven zat er bij de jong ogende auteur van kindsbeen al in. Pas een jaar of 5 geleden maakte hij bewust de keuze om van schrijven zijn beroep te maken. ,,Als klein mannetje ging ik de schrijvers achterna om boeken te laten signeren. Nu komen ze hier over de vloer en drinken we samen een kopje thee."

Reageer als eerste
Meer berichten