Logo deventerpost.nl


Maak een selfie met Gerard ter Borgh.
Maak een selfie met Gerard ter Borgh.

Gratis toegang Gerard ter Borch in Stadsetalage

  Cultuur

DEVENTER - De gemeente Deventer maakt het samen met Deventer Verhaal vanaf heden mogelijk dat iedereen de expositie over Gerard ter Borch in Deventer gratis kan bezoeken. Er is dus geen enkele drempel meer om het topstuk de Magistraat, de 'Nachtwacht' van Deventer, te bezoeken. U bent van harte welkom om vrij een kijkje te komen nemen in de Stadsetalage. De expositie duurt t/m 27 augustus. Elke donderdag is er om 12 uur een gratis rondleiding van een half uur.

2017 is een jaar met een dubbel jubileum. Het is het 400ste geboortejaar van Gerard ter Borch, de beroemdste schilder van Deventer. Daarnaast is het de 350ste verjaardag van de Magistraat, het imposante groepsportret dat de schilder in 1667 opdracht van het stadsbestuur vervaardigde. 

Dit grote groepsportret van de Magistraat is uniek in zijn soort en door zijn vergulde lijst werkelijk 'Magistraal' van uitstraling. Het schilderij is karakteristiek voor de strenge, sobere 'Deventer' portretstijl die ter Borch hier ontwikkelde, volstrekt anders dan wat elders in De Republiek gangbaar was. De heren in het zwart vertegenwoordigen het goede en rechtvaardige bestuur en worden prachtig omlijst door allerlei symbolen daarvan. Gerard ter Borch was bij uitstek de schilder van de Deventer elite. 

Maak een selfie in een schilderij van Ter Borch en wandel een uurtje met hem mee. In het tentoonstellingsboekje staat een wandeling die langs gevels in Deventer gaat waar de hoofdrolspelers uit de tentoonstelling woonden of werkten. In talloze huizen hingen schilderijen van Ter Borch aan de wand, soms wel zes! Een tentoonstellingsboekje met stadswandeling Ter Borch € 2,50

Openingstijden
Dagelijks geopend 11-17 uur (ook in het weekend)
Gesloten op Hemelvaart en eerste en tweede pinksterdag

Reageer als eerste
Meer berichten