Tekeningen van Lies Kortenhorst en blogs van Marten Heijs in IJsselblogs

  Cultuur

DEVENTER - IJsselblogs, onder die naam zijn beeldend kunstenaar Lies Kortenhorst en blogger Marten Heijs, beiden uit Deventer, de samenwerking aangegaan. Dat heeft geleid tot een expositie met tekeningen van Lies Kortenhorst en een publicatie met teksten van Marten Heijs en tekeningen van Lies Kortenhorst.

De expositie bij boekhandel Praamstra aan de Keizerstraat in Deventer wordt op vrijdag 16 juni om 17.30 uur geopend door Jaap Starkenburg, directeur van de stichting IJssellandschap. Dan wordt ook de publicatie IJsselblogs gepresenteerd. Het project maakt deel uit van de IJsselbiënnale.

Thema in dit werk van beide Deventernaren is de IJssel. Lies Kortenhorst tekent sinds januari 2014 op haar blog Next Step iets wat haar opvalt in haar leefomgeving. De IJssel, waar zij vlakbij woont, was vaak aanleiding voor zo'n tekening. Zonder dat het een vooropgezet plan was, vertellen de tekeningen het verhaal over de snelle verandering van het landschap tijdens de uitvoering van het programma 'Ruimte voor de Rivier' en de ingebruikname van de vernieuwde IJsseloevers. Marten Heijs publiceert al enkele jaren blogs korte verhalen en impressies op zijn wordpress-site. Vaak spelen zijn stukjes tegen een Deventer achtergrond. Wat Heijs en Kortenhorst gemeen hebben is hun manier van kijken, met veel oog voor detail.
In het kader van de IJsselbiennale 2017 zochten Heijs en Kortenhorst samen locaties langs de IJssel bij Deventer. Het voerde hen naar allerlei plekken tussen de Bolwerksweide en Keizersrande in Diepenveen. Bij vier plaatsen tekenden en schreven zij elk een nieuw IJsselblog. Dat leverde werk op, dat elkaar op vele manieren raakt, maar toch onafhankelijk is van elkaar: dezelfde locatie, maar elk een eigen kijk.

De expositie is vanaf vrijdag 16 juni tot en met zaterdag 23 september tijdens winkeltijden te bezichtigen op de bovenste etage van boekhandel Praamstra aan de Keizerstraat 2 in Deventer. De publicatie, met zorg vorm gegeven door Elsbeth Volker, is verkrijgbaar bij boekhandel Praamstra en op de IJsselbiennale locaties.

Meer berichten