Logo deventerpost.nl


Dansvoorstelling met college: de kunst van het dansen

  Cultuur

Deventer - Ensemble Saltarello houdt zondag 29 oktober een dansvoorstelling met college over Italiaanse hofdansen uit de 15e- en 16e-eeuw. De voorstelling is om 15 uur in de Oude Mariakerk (Nieuwe Markt 35) en de entree is tien euro.

Ensemble Saltarello presenteert in deze voorstelling dansen die een representatief en levendig beeld geven van het rijke repertoire van de danskunst uit de Italiaanse Renaissance. De dansen worden uitgevoerd in historische kostuums. Uniek aan deze voorstelling is dat Ensemble Saltarello dansen uit zowel de 15e- als de 16e-eeuw zal uitvoeren. De dansen worden gecombineerd met een college over het begin en de ontwikkeling van de danskunst. Zo wordt duidelijk gemaakt waar de oorsprong van het klassieke ballet ligt.

De dansen dragen het motto 'Nooit te veel, nooit te weinig'. Dit geldt voor het uitvoeren van de dansen, maar het is ook de essentie van de Renaissance: de zoektocht naar het vinden van de juiste maat. Het is een tijdloos motto zoals blijkt uit de levensstijl-hype van 2017; het Zweedse 'Lagom'. Dat woord betekent 'niet te veel, niet te weinig, precies goed' en staat ook voor een manier van leven om burn-outs te voorkomen.

Ervaar in de voorstelling van Ensemble Saltarello de rust, de eenvoud en de schoonheid van de Renaissance. De dansers nemen je mee naar de 15e- en 16e-eeuw waarin tijd anders werd ervaren. Tijd werd gemeten door de maat van de muziek, maar de 'bassa danza' kende geen alledaagse haast. Het was juist de kunst om op een rustige, serene manier te bewegen. Gelijkmatig, niet te veel, niet te weinig, precies goed. Beleef in de voorstelling van Ensemble Saltarello die essentie van de Renaissance en maak kennis met het begin van de danskunst.

Ensemble Saltarello is een dansgezelschap dat zich specialiseert in 15e- en 16e-eeuwse Italiaanse hofdansen. Aan de hand van originele bronnen werken musici, musicologen, historici en dansers samen aan een nauwkeurige reconstructie van de dansen.

Info: saltarello@xs4all.nl

Meer berichten


Shopbox