Logo deventerpost.nl


Linda met Frisse Frits en de kindertekeningen die de basis vormden voor de verhalen in het boek. ,,Het boek heel actueel want veel kinderen zitten tegenwoordig lang achter de computer in plaats van buiten te spelen."(foto: Auke Pluim)
Linda met Frisse Frits en de kindertekeningen die de basis vormden voor de verhalen in het boek. ,,Het boek heel actueel want veel kinderen zitten tegenwoordig lang achter de computer in plaats van buiten te spelen."(foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Boek roept op om buiten te spelen

  Cultuur

Deventer -  Je zit wat met je pen te spelen en krabbelt wat tekeningetjes op papier terwijl je iemand aan de telefoon hebt. Toevallig loopt een collega langs, die je kunstzinnige uitingen waardeert. Later komt hij terug om te vragen of je zijn kinderboek Frisse Frits in Viezevlekjesland wilt illustreren. Zo ging het bij Linda Udding uit Deventer.

Door Leo Polhuys

De 32-jarige medewerkster van waterbedrijf Vitens in Zwolle behandelt vragen van bellers. ,,Collega Berry ten Hoven liep rond met een idee voor een boek en zocht iemand die afbeeldingen kon maken. Als basis heb ik de tekeningen gebruikt die zijn gemaakt door leerlingen van de school waar Berry's kinderen ook zitten.''


Linda heeft de tekeningen nog allemaal netjes bewaard. Vieze Frits is haar tweede boek, na Gijs en Guusje, dat eveneens een coproductie was met Ten Hoven en dat verscheen met afbeeldingen in zwart - wit. ,,Frisse Frits in Viezevlekjesland is juist heel kleurig. Het specifieke kleurgebruik onderscheidt het boek van andere. ,,En het verhaal natuurlijk, want het gaat allemaal over een jongetje met zeven broers, die allemaal graag buiten spelen en vies worden. Ze klimmen in bomen en rollen soms zelfs door de koeienvlaaien. Maar Frits blijft binnen en wil niet vuil worden. Uiteindelijk ontmoet hij in een droom Grasgrietje, Mayomannetje en Moddermonstertje. Zij bewegen hem ertoe, toch naar buiten te gaan. Het boek heel actueel want veel kinderen zitten tegenwoordig lang achter de computer in plaats van buiten te spelen. Terwijl buiten spelen toch heel leuk is. Het is goed om te bewegen en frisse lucht in te ademen.''


Linda zelf speelde als kind veel buiten in haar geboorteplaats Lelystad, die ze inmiddels al lang heeft verlaten. ,,Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om naar buiten te gaan.'' Sinds drie jaar woont ze in Deventer en daar voelt ze zich erg thuis. Het tekenen zit haar al van kinds af in het bloed. Vanwege haar creativiteit heeft ze de Kunstacademie ArteZ in Zwolle gedaan.


,,Verder zit het niet zo in de familie, behalve dan bij een tante van over de negentig die in Australië woont.'' Frisse Frits is volgens Linda ook heel goed geschikt als voorleesboek voor papa's, mama's, opa's en oma's. Vrienden en collega's hebben inmiddels erg positief gereageerd op de uitgave. Inmiddels wordt er alweer gebroed op een derde uitgave.

Frisse Frits in Viezevlekjesland, Graviant Educatieve uitgaven, ISBN 9789492593078.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox