Allard Schröder
Allard Schröder (Foto: Stephan Vanfleteren )

Allard Schröder te gast in de Oude Mariakerk bij Deventer Literair

  Cultuur

Deventer - Op de laatste dag van de Boekenweek 2018 (10 - 18 maart) is Allard Schröder (1946), schrijver, essayist en dichter, te gast bij Deventer Literair. Hij wordt geïnterviewd door Eric Slot.

Allard Schröder heeft een heel eigen stem in de Nederlandse literatuur. Hij schrijft nog in de traditie van de romantici van de negentiende eeuw. Zijn personages lijken sprookjesfiguren. Onno Blom zegt over zijn boeken: "De romans van Schröder spelen zich af in een schimmenrijk, een gebied tussen slapen en waken, droom en daad. Zijn personages dolen in een mythisch tussengebied, waarin veel aan de verbeelding wordt overgelaten. Zijn romans zijn boze sprookjes, waarin zijn zinnen schitteren."

Allard Schröder kwam als 21-jarige jongen naar Amsterdam om schrijver te worden. In 1989 debuteerde hij met De gave van Luxuria, maar in 2002 kwam de grote doorbraak met zijn roman De Hydrograaf (AKO-literatuurprijs), waarin de wetmatigheden van de zee zich spiegelen in die van de liefde. Hij heeft tien romans, vele essays, verhalen en novellen gepubliceerd. Zijn laatste werken zijn: De dode arm (2013), Sebastiaans neus (2016), De schone slaper (2017).

Schröder schrijft graag over mensen die niet uitzonderlijk zijn. Hij lacht ze niet uit, hij is op zoek naar hoe ze in het leven staan. Hij voelt zich niet verplicht om over de actualiteit te schrijven: "In deze tijd is voor literatuur een andere taak weggelegd. Voor de mens die van wieg tot graf zijn leven moet inrichten. Die zin aan dat leven moet geven en die zin overal vandaan moet halen - uit zijn verleden, uit zijn fantasieën. Dát is wat alle mensen gemeen hebben. Daar schrijf ik over, daar ben ik in geïnteresseerd. En natuurlijk wat literatuur kan doen: je blik scherpen, je gevoel geven dat je intenser leeft - wat toch de eerste functie van kunst is."

Deze bijeenkomst begint om 15.00. De Oude Mariakerk, Nieuwe Markt 35, Deventer is open vanaf 14.30. Leden van Deventer Literair kunnen deze middag gratis bijwonen. Introducés betalen € 5,-, Bibliotheekleden € 7,50, niet-leden €12,50.

Meer berichten