Saamhorigheid is dé kracht van het koor. ,,Omdat je met een kleine groep bent, moet je allemaal je steentje bijdragen. In een groot koor valt dat niet op, maar bij ons kun je niet vijf minuten je mond houden." (foto Auke Pluim)
Saamhorigheid is dé kracht van het koor. ,,Omdat je met een kleine groep bent, moet je allemaal je steentje bijdragen. In een groot koor valt dat niet op, maar bij ons kun je niet vijf minuten je mond houden." (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Deventer Hanzezangers 25 jaar: Een leuk koor met kerels onder elkaar

  Cultuur

DEVENTER -,,Vooral als je een beetje een beroerde tijd hebt, is zingen een geweldige uitlaatklep", vindt Wim Sprakel van de Deventer Hanzezangers. ,,Buiten een koor zijn we ook een hartstikke leuk clubje vrienden. We letten op elkaar, zodat er geen gekke dingen gebeuren. Met altijd aandacht voor de ander. Niet overdreven, hoor. Maar gewoon, als kerels onder elkaar."

Door Rudy Brouwer

,,Als iemand bijvoorbeeld de griep heeft, laat iedereen wel even van zich horen. Die saamhorigheid spreekt me heel erg aan', vertelt Sprakel. ,,Ik heb mijn vrouw vorig jaar verloren. Ze had ALS. We hebben zeven moeilijke jaren gehad. In die tijd heb ik heel veel steun aan de jongens van ons koor gehad. Ik kon altijd bij ze aankloppen. Daar waar ik even uit de narigheid wou stappen, kon ik met hun mee. De Deventer Hanzezangers liggen me heel na aan het hart."

Gevoel
De koorleden zijn overduidelijk sámen één. Maar toch heeft de 74-jarige Sprakel als repetitor een bijzondere rol in het Deventer mannenkoor. ,,Dat klinkt een beetje zwaar", lacht hij. ,,Wij werken niet met een dirigent en ook niet met moeilijke noten. Alles gaat op gevoel. Aan mij de eer om dat allemaal een beetje te coördineren en in goede banen te leiden. Zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Op repetitieavonden sta ik vóór de groep, maar bij optredens wel gewoon met m'n gezicht naar het publiek."

Presteren
En dat publiek spreekt alle talen. Sprakel en zijn zangmaten trekken langs Hanzefeesten in heel Europa. ,,Behalve interessant ook heel leerzaam", vindt hij. ,,Je komt als groep op plekken waar je normaliter niet zo snel heen gaat. Maar het gaat ook over presteren. We zingen gewoon best leuk. We worden veel gevraagd. Dat is toch een teken dat men ons graag hoort. We zingen nummers die we zélf leuk vinden. En waarvan we denken dat luisteraars die ook leuk vinden. Ons repertoire is dan ook heel breed."

Saamhorigheid is dé kracht van het koor. ,,Omdat je met een kleine groep bent, moet je allemaal je steentje bijdragen. In een groot koor valt dat niet op, maar bij ons kun je niet vijf minuten je mond houden."

Met een jubileumconcert in het Worpplantsoen vieren de Deventer Hanzezangers op zondag 17 juni a.s. (aanvang 14.30 uur) hun 25-jarige bestaan. De toegang is gratis. Het mannenkoor is in 1993 opgericht door Günter Kropp en bestaat uit 15 leden. ,,We zitten meer buiten Deventer dan ín de stad", zegt Wim Sprakel. ,,Met dit optreden doen we iets terug voor de Deventer bevolking." Info: www.deventerhanzezangers.nl

Meer berichten