De inhoud van de tentoonstelling verdwijnt niet, maar krijgt nieuwe lijnen. (foto Gerreke van den Bosch)
De inhoud van de tentoonstelling verdwijnt niet, maar krijgt nieuwe lijnen. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: )

Verbinding tussen verleden en nu: Etty Hillesum Centrum vernieuwt

  Cultuur

Deventer - Het Etty Hillesum Centrum wil haar permanente tentoonstellingen en educatieprogramma's transformeren naar het heden. ,,We willen het Meldpunt Discriminatie Deventer ook verder uitbouwen en bekendheid geven", zegt directeur Gerja Meima.

Gerreke van den Bosch

De drang tot vernieuwing startte enige tijd geleden al. ,,Het is een lang proces om voldoende geld en ondersteuning te realiseren. De inrichting van het gebouw aan de Roggestraat is gedateerd. De vaste tentoonstellingen staan hier al 10 tot 12 jaar. We hebben ook tijdelijke exposities en veel activteiten. Probleem met de huidige expo's is, dat ze statisch zijn. Ze zijn niet interactief en ze prikkelen het jonge publiek niet voldoende tot zelf nadenken", vindt Meima.

Er is een plan gemaakt waarmee het EHC klaar is voor de toekomst. ,,We willen met de nieuwe exposities verleden en heden aan elkaar koppelen. Hiervoor hebben we een tentoonstellingsmaker in de arm genomen. Jan Akkerman is samen met een werkgroep aan de slag om de nieuwe tentoonstellingen te ontwikkelen. Van de gemeente hebben we 50.000 euro ontvangen en verder nog een aantal giften en donaties. Zelf leggen we ook een bedrag in maar we kunnen nog donateurs gebruiken. Om dit moment hebben we 144.000 euro, dat is nog lang niet voldoende. We willen ook een aantal kleine verbouwingen in de zaal en de hal doorvoeren zodat er meer licht is en het opener en transparanter wordt."

In de benedenzaal voert een trap naar boven naar een klein documentatiecentrum maar die nodigt niet uit om te bezoeken. Bezoekers weten niet dat het toegankelijk is voor publiek. Ook hier gaat iets veranderen. ,,We gaan de films die we hebben in bewaring geven bij Historisch Centrum Overijssel. We hebben alles gedigitaliseerd, via de website kun je nu eind van het jaar de films bekijken. Over ruim een half jaar hopen we de exposities en educatie te kunnen presenteren. Hopelijk kunnen we daarna in dezelfde stroom de fysieke aanpassingen doorvoeren. Dit zijn meer cosmetische ingrepen dan bouwkundige", spreekt de directrice de plannen uit.

De vernieuwingsslag vraagt veel tijd en aandacht van de opvolgster van Judith Roosenschoon. ,,Je moet veel de boer op om te praten bij bedrijven, fondsen en partners. Onderdeel van de vernieuwing in de hal is een kunstwerk met woorden van Etty Hillesum: 'Men moet de voorraad liefde op deze aarde vergroten'. Het is een tekst waar je het niet mee oneens kunt zijn en het wordt door zowel kinderen als volwassenen begrepen. Mensen kunnen een letter sponsoren."

Financieel bijdragen kan door een eenmalige gift over te maken naar NL07 INGB 0006 6761 13 tnv Etty Hillesum Centrum, Deventer. Je wordt al donateur voor € 30,= per jaar. Mail naar administratie@ettyhillesumcentrum.nl. Info via 0570 641003 of info@ettyhillesumcentrum.nl. Of bezoek de open middag op woensdag 22 november van 13.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden