Backbone, Indigenous Arts, The Banff Centre, 2015
Backbone, Indigenous Arts, The Banff Centre, 2015 (Foto: rita taylor)

Canadese inheemse dans in Deventer Schouwburg

  Cultuur

Deventer - Red Sky Performance, uit Toronto Canada, creëert eigentijdse dansvoorstellingen met als uitgangspunt de culturen van inheemse volken. Dit seizoen maken ze een korte tournee door Nederland. Op zaterdag 23 februari staat het gezelschap in de Deventer Schouwburg met de voorstelling Backbone.

Inspiratie voor de voorstelling Backbone is de 'ruggengraat van Amerika', de bergketen die zich uitstrekt van de Canadese Rocky Mountains tot aan de uitlopers van de Andes op Antarctica.

"Wie met westerse ogen naar Noord- en Zuid-Amerika kijkt, ziet verschillende bergketens: de Canadese Rockies, de Amerikaanse Rockies, de Andes, gescheiden van elkaar door de diverse landsgrenzen", legt Sandra Laronde, afstammeling van de Teme-Augama Anishinaabe-indianen ('People of the Deep Water') en artistiek directeur van dansgezelschap Red Sky Performance uit. "Vanuit het perspectief van inheemse volken echter zie je de bergketens, zonder grenzen, als één doorlopende ruggengraat. De ruggengraat van de beide Amerika's is de ruggengraat van moeder aarde, levend, intact, voelend, met, net als het menselijk lichaam, een zenuwstelsel, een bloedsomloop en het vermogen om elektriciteit te geleiden." Acht dansers brengen dit landschap vol energie en kracht tot leven in een combinatie van Canadese inheemse en moderne dans. De opzwepende live muziek ondersteunt de fysieke solo's, duetten en ensembles.

Red Sky Performance heeft als missie de schoonheid van inheemse culturen uit Canada over het voetlicht te brengen. Zoals van de Anishinabek, Mississaugas of the New Credit First Nation, Haudenosaunee en Huron-Wendat. De aanwezigheid van de volkeren wordt erkend, waarvan Toronto (Tkaronto) -wat 'waar de bomen in het water staan' betekent- de thuisbasis is. Het gezelschap toert sinds 2003 over de hele wereld en ontving meerdere onderscheidingen.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.deventerschouwburg.nl.

Backbone

Red Sky Performance

Zaterdag 23 februari | 20.00 uur

Meer berichten