Foto: Andreas Terlaak

Conny Janssen Danst in Deventer met nieuwe, persoonlijke dansvoorstelling BROOS

  Cultuur

Deventer - BROOS is een persoonlijke, fysieke productie over ouderdom, jeugd en de breekbaarheid van het leven. Naast een groot ensemble van vijftien dansers werkt choreografe Conny Janssen voor de livemuziek in BROOS samen met muzikante en zangeres Maartje Teussink.  BROOS is zaterdag 16 maart 2019 te zien in Deventer Schouwburg. 

BROOS gaat over de kwetsbaarheid van het leven. Een persoonlijk werk voor de Rotterdamse choreografe. Een inspiratiebron is haar moeder waar zij al jaren voor zorgt, en die ze 'brozer en brozer' ziet worden. Echter kwetsbaarheid ziet Conny Janssen niet alleen in ouderdom:

'Baby's, kleuters, pubers, jonge ouders: elke levensfase heeft een andere broosheid. Bij het zien van een oudere vergeten we vaak dat die persoon door al die levensfases is gegaan. Dat bijvoorbeeld zij – mijn moeder - als jong meisje ook haar eerste verliefdheid voelde, haar eerste verdriet, haar dromen had en haar gekkigheid. Soms zien we slechts de laatste uiterlijke vorm en verhult die alle andere verhalen die er ooit zijn geweest of nog sluimeren. Met de dansers - jonge talenten en bekende gezichten – onderzoek ik de specifieke fysiek van al die verschillende levensstadia. In een mozaïek van vertellingen ervaren we in BROOS de hartenklop van diverse momenten in tijd.'

Livemuziek 
Maartje Teussink is met nieuw gecomponeerd werk live te horen in BROOS. Janssen en Teussink werkten eerder samen tijdens de locatievoorstelling COURAGE (2016) in de Ferro Dome. Teussink – naast componist ook multi-instrumentalist en vocalist - creëert muzikale sferen en soundscapes waarbij zij de grenzen en de combinatie van verschillende muzikale invloeden onderzoekt. 

Workshop door Maud Huizing
Voor de voorstelling volgen leerlingen van dansschool Base4Dance een besloten workshop door o.a. danser Maud Huizing. In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met materiaal uit de voorstelling. Voor Maud Huizing is de voorstelling van BROOS in Deventer Schouwburg een thuiswedstrijd; zij groeide met haar drie broers op in Deventer, op de Zandweerd. Ze had talent voor dans, bleek al toen ze acht was. Na de vooropleiding in Enschede - een periode vol op-en-neer reizen van en naar Deventer - studeerde ze in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Maud begon bij Conny Janssen Danst als één van de vier jonge dansers in het ROOM FOR TALENT programma in seizoen 2016/2017. Sindsdien danste zij o.a. in HOME (2017), MIRROR MIRROR (2017) en INSIDE OUT (2018). 

Inleiding
Choreograaf Conny Janssen gaat tijdens de inleiding voorafgaand aan de voorstelling in gesprek met dansdeskundige Liesbeth Osse. BROOS is misschien wel het meest persoonlijke werk uit de 26-jarige carrière van de choreograaf en artistiek leider. Daarom wordt zij tijdens dit interview aan de tand gevoeld over haar inspiratiebronnen, de vertaling naar dans, haar manier van werken en de samenwerking met muzikant Maartje Teussink. Een unieke kans om meer te weten te komen over BROOS en de choreografe. Uiteraard is er ruimte om zelf vragen te stellen. Kaarten (€2,50) voor de inleiding zijn los te bestellen.


Conny Janssen danst
BROOS
zaterdag 16 maart  2019 | 20.00 uur | inleiding 19.00 uur.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.deventerschouwburg.nl.
 

Meer berichten