Side by Side onder leiding van Sir Roger Norrington Orkest van de Achttiende Eeuw


Side by Side concert 2018
Side by Side concert 2018 (Foto: Jan Hordijk)

Side by Side onder leiding van Sir Roger Norrington Orkest van de Achttiende Eeuw

  Cultuur

Deventer - Een wereldberoemde dirigent, een meesterlijk orkest en jonge veelbelovende musici bundelen hun krachten. De befaamde dirigent Sir Roger Norrington dirigeert twee symfonische meesterwerken van Franz Schubert: zijn ‘Onvoltooide’ Symfonie nr. 7 en zijn ‘Grote’ Symfonie nr. 8. Uitgevoerd door een 80-koppig orkest, bestaande uit 40 musici van het Orkest van de Achttiende Eeuw, zij aan zij met 40 talentvolle musici Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium.

Op 18 mei 2019 is het Side by Side-concert in de Lebuinuskerk in Deventer.

Orkest van de Achttiende Eeuw
In 1981 richtte Frans Brüggen samen met vrienden het Orkest van de Achttiende Eeuw op, bestaande uit ongeveer 55 leden, afkomstig uit meer dan twintig landen. Vijf keer per jaar gaat het orkest op tournee. De musici, specialisten op het gebied van 18e en vroeg-19e-eeuwse muziek, spelen op originele instrumenten of eigentijdse kopieën. In 2014 dirigeerde Brüggen zijn eigen orkest met - voor het eerst - naast elk orkestlid een student van het Koninklijk Conservatorium die meespeelde. Zij aan zij, samen aan één lessenaar, was er een unieke overdracht van muzikale kennis en bezieling. In 2019 vindt reeds de zesde editie van Side by Side plaats, ditmaal met de laatste twee symfonieën van Franz Schubert op het programma.

Sir Roger Norrington
Na topdirigenten Frans Brüggen (2014), Marcus Creed (2015), John Butt (2016), Kenneth Montgomery (2017) en Philippe Herreweghe (2018) staan de musici ditmaal onder leiding van de befaamde Sir Roger Norrington. Hij was in 1978 de eerste die het klassieke en romantische repertoire uit volle overtuiging met historische instrumenten aandurfde. Inmiddels is hij een boegbeeld voor de historische uitvoeringspraktijk. Een perfecte match dus met het Orkest van de Achttiende Eeuw en de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden