Nieuwe stadsdichter Robin Bleeker voelt zich thuis in Deventer en heeft er zin in.
Nieuwe stadsdichter Robin Bleeker voelt zich thuis in Deventer en heeft er zin in. (Foto: Gerreke van den Bosch)

Robin Bleeker volgt Wibo Kosters op als stadsdichter

  Cultuur

Het tuinfeest werd zaterdag geopend met de installatie van de nieuwe stadsdichter voor twee jaar. "Maar eerst gaan we er één uitzwaaien", kondigde wethouder Carlo Verhaar aan.

Door Gerreke van den Bosch

Deventer - Wibo Kosters nam afscheid met het prachtige gedicht Wegenkaart welke hij op dichterlijke wijze voordroeg. "Het is wel een beetje gek om dit los te laten", aldus Kosters die twee jaar het leven in Deventer in dichterlijke woorden omvatte. Vervolgens overhandigde hij nieuwkomer Robin Bleeker (33) de blackbox. Volgens spreekstalmeester Verhaar maakte de opvolger van Kosters indruk op de jury met zijn onberispelijke dichterstaal.

Robin vertrouwt het publiek toe oprecht vereerd te zijn met zijn benoeming. "Ik hoop dat de liefde een beetje wederzijds blijkt", zegt hij bescheiden. Bleeker schrijft al vanaf zijn 10de. Hij begon met gedichten. "Ik speel ook piano en combineer dat soms met teksten. Ik vind de scheidslijn tussen liedjes en gedichten soms diffuus. Ik heb geen speciale opleiding gedaan. Ik ben autodidact en heb veel geleerd door te lezen en luisteren. Ik heb wel een theaterachtergrond. Toen ik 16 was, nam ik deel aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en haalde de finale met liedjes en gedichten. Daarna ben ik blijven spelen en optreden. En ik ben ook blijven schrijven, dat heeft zich meer verfijnd."

Robin Bleeker is geboren en getogen in Haaksbergen en woont vijf jaar in Deventer. "Beetje gek hoe ik hier verzeild ben geraakt. Op een gegeven moment liep mijn relatie na dertien jaar spaak en wilde ik weg uit Haaksbergen. Toen kwam er een huisje op mijn pad in Deventer. Ik kende de stad niet echt en tot mijn blije verrassing vind ik Deventer een heerlijke stad. Het is visueel prettig door de alom aanwezige historie maar ook geestelijk kom je aan je trekken."

De schrijver voelt zich als een vis in het water in de stad aan de IJssel en denkt geen moeite te hebben met de productie van acht gedichten per jaar.

Wibo Kosters presenteerde ter afsluiting op het Tuinfeest zijn Deventer stadsgedichten op vinyl: negen gedichten met negen muzikanten en acts. De vormgeving werd gedaan door Deventer underground-uitgeverij Petrichor. Negen kunstenaars, van fotografen tot illustratoren, maakten bij elk nummer een kunstwerk. Info: wibokosters.nl.

Meer berichten