Ingrid van Bergenhenegouwen (links) en Annemarie Bakker tussen de boeken bij Praamstra. (foto Auke Pluim)
Ingrid van Bergenhenegouwen (links) en Annemarie Bakker tussen de boeken bij Praamstra. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Ingrid sluit het boekenweekhoofdstuk

  Cultuur

Deventer - Ingrid van Bergenhenegouwen is na maar liefst zestien jaar gestopt als coördinator van de Deventer Boekenweek. ''Het is mooi geweest, ik heb al die jaren veel plezier beleefd aan de organisatie, maar nu was het voor mij tijd om te stoppen.'' Haar opvolgster is Annemarie Bakker.

Door Leo Polhuys

Ingrid herinnert zich nog goed die eerste editie. ''Het thema was Gare du Nord en de organisatie had het idee opgevat om de hogesnelheidstrein met aan boord een aantal schrijvers ook in Deventer te laten stoppen. De trein was zo lang dat hij amper op het perron paste en moest een hele tijd rangeren en verplaatst worden naar het spoor dat niet gebruikt werd. ''

Cursiefjes
De opzet voor de Deventer Boekenweek is door de jaren heen in grote lijnen hetzelfde gebleven, wel met nieuwe programmeurs en andere programmering natuurlijk, vertelt de Deventerse, die sinds 1987 in onze stad woont. ''Vaste onderdelen waren de afgelopen jaren schrijvers en columnisten in cafés, theater en boekhandel, films, beeldende kunst, muziek en wetenschap. De Boekenweekpubquiz trekt steevast veel publiek en ook Cursiefjes in de kroeg, dat sinds 2012 bestaat, oogst altijd veel belangstelling. ''

De Boekenweek kent een landelijk thema dat plaatselijk wordt ingevuld. ''Het mooie is dat de programmeurs van de deelnemende organisaties hun eigen invulling geven. Dus het programma varieert. Die samenwerking met al de deelnemers maakt het zo leuk plus het feit dat we ieder jaar werken vanuit een nieuw thema! Een klapper was het lezersfeest in 2012 in de Lebuinuskerk. De Deventer Boekenweek staat landelijk heel goed bekend. In andere steden zijn ze jaloers op ons. Bijna nergens wordt de Boekenweek zo uitgebreid gevierd.'' Nu Ingrid stopt, heeft ze misschien wat meer tijd om zelf te lezen. En natuurlijk voor haar andere werkzaamheden zoals Deventer Boekenstad.

Evenementen
Ingrids opvolgster Annemarie Bakker is twee en een half jaar geleden vanuit Amsterdam naar Deventer gekomen en heeft zich al behoorlijk ingewerkt. ''De eerste Deventer Boekenweek die ik meemaakte, was in 2017. Ik deed toen als zelfstandige werk voor de schouwburg", aldus Annemarie, die zich beroepsmatig bezighoudt met de productie en organisatie van onder meer dans- en theatervoorstellingen. Ook in Deventer is ze actief met de opzet van evenementen, waaronder Levende Etalages. ''De kracht van Ingrid is dat ze verbindingen legt en heel veel dingen regelt", zegt Annemarie over haar voorgangster.

Gaan er dingen veranderen nu zij de coördinatie heeft overgenomen? ''De bedoeling is om de lijn door te zetten met het betrekken van jongeren bij de Boekenweek en ook gaan we proberen meer aan te haken bij al bestaande initiatieven die in het profiel van de Boekenweek passen''.

De Boekenweek 2020 is van zaterdag 7 t/m zondag 15 maart. Thema is Rebellen en dwarsdenkers. Özcan Akyol schrijft het Boekenweekessay.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden