Kelderfest verbindt muziek, kunst en erfgoed

  Cultuur

Deventer - Zaterdag 29 februari openen middeleeuwse kelders, crypten en souterrains de deuren tijdens Kelderfest 2020! Een festival dat muziek, kunst en erfgoed samenbrengt.

Kelderfest trapt af bovengronds met Joep Beving + Mario Batkovic in de Grote of Lebuinuskerk en Meindert Talma presenteert zijn Domela Passie in Het Burgerweeshuis. Hierna start het gratis programma ondergronds. Het publiek krijgt tijdens Kelderfest niet alleen de kans om internationaal en nationaal talent van dichtbij te zien maar ook om de normaal onzichtbare kelders en crypten van Deventer via een fictief metronetwerk te verkennen.

Meer dan tien bijzondere locaties openen in de binnenstad van Deventer de deuren. Neem een kijkje in de crypte van de Grote of Lebuinuskerk waar de put nog steeds in directe verbinding staat met de IJssel. En wist je dat er een voormalige schuilkerk aan de Brink is gevestigd? Kom kijken in de kleurrijke kelder (met kegelbaan!) van Sociëteit de Hereeniging, in de kelder van de oudste stadsbibliotheek van Nederland, of in de gewelvenkelder van Museum De Waag.

Kelderfest start met twee betaalde concerten. Joep Beving + Mario Batkovic spelen in de Grote of Lebuinuskerk en Meindert Talma in het Burgerweeshuis. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kelderfest.nl.

JOEP BEVING + MARIO BATKOVIC
Joep Beving: met zijn minimalistische pianospel weet Joep Beving zelfs de meest koelbloedige mensen tot op het diepst van hun hart te raken. Hij maakt contemplatieve pianomuziek die hij zelf het liefst omschrijft als 'toegankelijke muziek voor complexe emoties'. Mario Batkovic: de Bosnische accordeonist speelt modern gecomponeerde muziek met de intensiteit van een rockster en een flinke dosis humor. Joep Beving en Mario Batkovic spelen in de Grote of Lebuinuskerk na elkaar, het is enkel mogelijk een ticket voor beiden te kopen.

MEINDERT TALMA PRESENTEERT DE DOMELA PASSIE
Op 18 november 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de grondlegger van het Nederlandse socialisme Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) overleed. Reden genoeg dus voor cultheld Meindert Talma om zijn nieuwe album 'De Domela Passie' te baseren op het leven van deze zowel geliefde als gehate figuur. Meindert Talma speelt in het Burgerweeshuis. Tickets: www.kelderfest.nl.

Gratis Programma
Heb je geen kaartje voor één van de betaalde concerten? Dan is het concert van Felicity Provan & Ada Rave in Het Penninckshuis dé perfecte gratis bovengrondse startlocatie voor Kelderfest! De muziek van Provan & Rave is een mix van open improvisaties, eigen composities en bewerkte klassiekers van onder andere Ornette Coleman en Thelonious Monk. Breng hierna een bezoek aan de kelder van de Vrijmetselaarsloge waar het Rudi Kartel speelt, De iDIOTS in Museum De Waag, of aan Schoppenheer in de kelder van het Burgerweeshuis.

Deventer acts
De Deventerse organische drie-eenheid NOPP betovert het publiek met poëtische teksten, soundscapes en beats die zowel het donkere als het lichte leven beschrijven in de kelder van 't Lokaal (voormalige Latijnse School). Voormalig stadsdichter Wibo Kosters speelt samen met Jeroen Diepenmaat en Vera Bon in de Domus Magnus kelder. Het drietal treedt in wisselende samenstelling op waarbij poëzie, geluidslandschappen en intieme luisterliedjes elkaar afwisselen en versterken. In de kelder van Sociëteit de Hereeniging speelt MINKA frisse Nederlandstalige elektropop.

Kunst en archeologie
In twee kelders pakt Archeologie Deventer uit met House of Horrors en een Dark Room. In de Dark Room (kelder Athenaeumbibliotheek) ervaar je archeologie op een nieuwe manier. Voel aan objecten en raad wat het is. In House of Horrors (kelder Geert Groote Huis) hoor je lugubere verhalen uit de Deventer geschiedenis. Maak kennis met een kokende muntmeester, de meester van het zwaard of een melkmeisje.

In de kelder van het Stadskantoor experimenteert Dawid Liftinger met natuurkundige fenomenen en verkent hij de zintuigen door gebruik te maken van zelfgemaakte elektrische installaties. Mariska de Groot onderzoekt in de crypte van de Grote of Lebuinuskerk met mechanische installaties naar nieuwe vormen van optisch geluid. In één van de twee kelders van het Burgerweeshuis verwerkt beeldend kunstenaar en filmmaker Douwe Dijkstra op innoverende wijze zichzelf in miniaturen en verandert schaal, werkelijkheid en functie als onderdeel van het verhaal.

Kelderfest wordt georganiseerd door Deventer Verhaal en De Nieuwe Oost. Partners: De Perifeer, Het Burgerweeshuis, Archeologie Deventer en Kunstenlab. Meer info: www.kelderfest.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden