Logo deventerpost.nl


De familie Cohen in de Sandrasteeg, 1939
De familie Cohen in de Sandrasteeg, 1939 (Foto: Etty Hillesum Centrum)

Herdenken en theater tijdens Open Joodse huizen in Deventer

  Historie

DEVENTER - Open Joodse huizen zijn op 30 april te vinden in 14 Nederlandse steden, waaronder Deventer. Bewoners van toen en nu, nazaten, buren en belangstellenden vertellen elkaar over het joodse leven in en rond de Tweede Wereldoorlog. Het zijn persoonlijke verhalen over leven, vervolging, verzet, bevrijding en verder leven. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

In Deventer zijn deze huizen open op zondag 30 april:

- Grote Overstraat 20, voormalig woonhuis van het gezin Jacobs-Gosschalk, 11 uur en 13 uur

- Grote Poot 10, de voormalige slagerij van Gosschalk, 10 uur en 12 uur

- Lange Bisschopstraat 5a, voormalige meubelzaak Cohen, 11 tot 14 uur (doorlopend)
Met nazaten van Herman Cohen en Rebecca van Essen; zij begonnen op dit adres een meubelzaak die tot 1970 zou bestaan. Hun kinderen Line, David en Ru zijn in Deventer geboren. Kunstenaar Amos van Gelder en huisarts/politicus Rob Oudkerk vertellen over hun grootouders. David Cohen, de grootvader van Rob Oudkerk, werd voorzitter van de Joodse Raad. Oudkerk zal ook vertellen over zijn moeder Virrie Oudkerk-Cohen die veel joodse kinderen heeft gered uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Orna Groothuis-Laufer, kleindochter van Ru Cohen, vertelt over de Deventer Vereniging voor vakopleiding tot Palestinapioniers (Chaloetsiem). Tentoonstelling met werk van Amos van Gelder, kleinzoon van Line Cohen.

- Nieuwstraat 50, voormalig woonhuis Sam Noach, 'De man van Deventer', 11 uur en 14 uur

De toegang tot alle open huizen is gratis, maar er is beperkte ruimte. 's Middags er is een cultureel programma. Dan zijn er theatervoorstellingen in Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3. Met om 14 uur de eenakter Rosenstrasse. In een bejaardenflat in Oost-Berlijn vertelt een vrouw hoe zij haar Joodse, invalide man heelhuids door W02 heeft gekregen. De vrouw nam deel aan de actie van Duitse vrouwen in 1943 voor de vrijlating van hun Joodse mannen uit de gevangenis Rosenstrasse in Berlijn. De monoloog is geschreven door Allard van Lenthe en wordt gespeeld door Inie Molzer.

Om 15 uur is de theatermonoloog 'Een foto' door Nico van Riessen. In het Etty Hillesum Centrum is een foto uit 1942 te zien van 22 joodse kinderen in Deventer. Op één meisje na zijn alle kinderen vermoord. Eén kind is onbekend gebleven, over hem heeft Nico van Riessen een verhaal geschreven.

Het Jiddisch projectkoor Lechayim geeft van 16-17 uur een concert in de synagoge aan de Golstraat 23. De entreeprijs is tien euro voor gehele middagprogramma of 7,50 euro voor alleen het concert

www.openjoodsehuizen.nl

Reageer als eerste
Meer berichten