Hans Kerklaan en Kees Los (foto Gert Perdon)
Hans Kerklaan en Kees Los (foto Gert Perdon)

,,Christelijke meditatie geeft rust en vrede in jezelf''

  Human Interest

DEVENTER - Het Meester Geertshuis start op 12 mei met een serie van vier christelijke meditatiebijeenkomsten. Bij meditatie wordt vaak gedacht aan iets Oosters. ,,Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, ''zegt Hans Kerklaan, die de groep leidt. ,,Integendeel. Christelijke meditatie is al een paar duizend jaar oud. Denk maar aan de monniken. Ook zijn er vele vormen, zoals schrift-, lied- of loopmeditaties.''

Meditatie geeft rust, zegt de Deventenaar uit eigen ervaring. ,,Ik mediteer elke dag, al jarenlang. Zeker in de huidige, woelige tijd is het belangrijk om een rustpunt te hebben. Een rustpunt om jezelf te kunnen heroriënteren. Dat geldt natuurlijk voor christenen en niet - christenen. Je kunt zelf kiezen wanneer je mediteert. Voor de één is de ochtend een geschikt moment, voor de ander de avond. Wij mediteren aan de hand van een tekst, of een lied of een wandeling. Het gaat erom dat je aandacht gaat vanuit je verstand, je hoofd naar je hart, de plek waar je het meest jezelf bent. Meditatie is niet, zoals veel mensen denken, jezelf afsluiten van de wereld. Door te mediteren leg je juist op een andere manier verbinding met jezelf en met de wereld om je heen."

De meditatiebijeenkomsten van Hans zijn vrijdag om de veertien dagen van 10-11.30 uur. De eerste keer is 12 mei en tevens een open ochtend met korte meditatie. Opgave kan bij het Meester Geertshuis, tel. 0570613340, of administratie@meestergeertshuis.nl.

Inmiddels is ook in Colmschate gestart met christelijke meditatie. Het gaat om een initiatief van Kees Los, die sinds kort in Deventer woont. Los mediteert al vanaf zijn achttiende en is actief in de vereniging 'Meditatie vanuit de Christelijke Traditie'. Hij heeft met mantrameditatie iets speciaals toegevoegd aan de bijeenkomsten die elke vrijdagavond in het pand Gildenburg 221 op het Oostrik worden gehouden. ,,Een mantra heeft in de praktijk van onze meditatiegroep in zoverre iets te maken met oosterse godsdienst dat het woord 'mantra' stamt uit het Sanskriet en tot doel heeft ''bevrijding'' te bewerkstelligen. De werking vindt plaats door het luisteren naar de klank van de mantra. De meditatie ontstaat door de herhaling hiervan zonder je afgeleid te laten worden door andere indrukken. Want dat laatste is vaak een probleem. In ons dagelijks leven maar zeker bij meditatie. Het mediteren geeft mij rust en vrede en dat wil ik graag met anderen delen.''

De meditatiegroep op Het Oostrik is vanaf vrijdag 21 april elke vrijdag van 20-21 uur. Aanmelden: 06-40247925 of clos127@gmail.com.

Meer berichten