Julia zet haar Tourette om in kunst: ,,Ik moet elke dag vechten"


Julia zette op eigen initiatief een kunstproject op, dat met ondersteuning van Stichting Gilles de la Tourette op 7 juni wordt gelanceerd.
Julia zette op eigen initiatief een kunstproject op, dat met ondersteuning van Stichting Gilles de la Tourette op 7 juni wordt gelanceerd.

Julia zet haar Tourette om in kunst: ,,Ik moet elke dag vechten"

  Human Interest

DEVENTER - Woensdag 7 juni is het Europese Tourettedag. Het doel: meer kennis verspreiden over het syndroom van Gilles de la Tourette en begrip vragen voor mensen die hier dagelijks last van hebben. Zoals Julia (17) uit Deventer, zij wil iedereen met haar kunstproject 'Niet wat jij ziet' laten ervaren dat dit syndroom meer is dan het hebben van tics. ,,Mensen mogen best de minder grappige kant van Tourette zien."

Julia is een creatieve meid van zeventien jaar, maar kan op dit moment niet naar school door haar klachten. Tourette heeft haar leven vaak moeilijk gemaakt, maar ze heeft er ook veel uitgehaald. Julia zette op eigen initiatief een kunstproject op, dat met ondersteuning van Stichting Gilles de la Tourette op 7 juni wordt gelanceerd.

Op de Facebookpagina www.nietwatjijziet.nl geeft zij met rauwe en persoonlijke foto's en gedichten weer wat de invloed van Tourette is op haar leven. Op Facebook, Twitter en Instagram (@nietwatjijziet #nietwatjijziet) is het project te volgen. ,,Ik wil dat mensen weten dat je aan de buitenkant misschien tics ziet, maar dat er meer bij Tourette komt kijken, zoals angst, dwang en depressie. Ik moet elke dag vechten om die gevoelens en tics te accepteren."

Nog altijd staat het syndroom van Gilles de la Tourette (of 'Tourette') bekend als de 'scheldziekte'. Deze tic is echter slechts één van de vele mogelijke tics, die mensen met Tourette kunnen hebben, en komt maar bij een klein deel van hen voor. Andere tics, zoals oogknipperen of keelgeluidjes maken, en klachten zoals angst, dwang en depressie, komen veel vaker voor.

Het gevolg: ouders en leerkrachten herkennen het gedrag van kinderen niet als Tourette. Het duurt gemiddeld vijf (!) jaar voordat deze aandoening wordt gediagnosticeerd. In die tijd krijgen kinderen vaak negatieve reacties van mensen in hun omgeving en lopen ze goede begeleiding mis.

,,Ik erger me heel erg aan grapjes op internet over Tourette, omdat het vaak alleen het stereotype laat zien. Mensen mogen best de minder 'grappige' kant van Tourette zien. Ik wil dat in beeld brengen. Ik wil dat mensen Tourette niet weglachen, dat mensen denken aan mijn verhaal voordat ze een grapje maken of een oordeel vellen. Neem mij en mijn Tourette serieus", aldus Julia.

In Europa zullen op 7 juni nog andere initiatieven plaatsvinden om aandacht te vragen voor dit verkeerd begrepen syndroom. Op de website van de Nederlandse Stichting Gilles de la Tourette staat meer info: http://tourette.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden