Logo deventerpost.nl

Vader Anjo zamelt per fiets geld in voor onderzoek naar CF

  Human Interest

DEVENTER - Om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de zeldzame ziekte Cystic Fibrosis houdt de stichting The Air Team CF een fietstocht. In twee dagen rijden de deelnemers van Exloo naar Bergen op Zoom, een tocht van ruim 300 kilometer. Anjo Wiersma uit Deventer gaat de uitdaging aan en staat op 26 augustus aan de start in Exloo.

Samen met Ellen Remmers Jansma, een vriendin van de familie, is hij al maanden bezig sponsoren te vinden voor zijn deelname. Anjo: ,,Mijn zoon Noud (5) heeft een vorm van Cystic Fibrose. Deze ziekte is chronisch en kan vrijwel niet worden genezen. Bij Noud is de ziekte nu goed onder controle en hij ontwikkeld zich goed maar er is veel geld nodig voor onderzoek naar deze ziekte."
Cystic fibrosis, ook wel CF of Taaislijmziekte genoemd, veroorzaakt dik, taai slijm, waardoor ademhalings- en spijsverteringsproblemen ontstaan. Het taaie slijm veroorzaakt chronische luchtweginfecties. Hierdoor ontstaat schade aan de longen, wat uiteindelijk tot de dood leidt. CF is een slopende ziekte, omdat de klachten steeds ernstiger worden. In 2006 was de helft van alle patiënten die aan CF overleden, jonger dan achttien jaar.
Ellen: ,,De afgelopen jaren is er gelukkig meer mogelijk geworden om de symptomen van cystic fibrosis te bestrijden en het ziekteproces te vertragen maar onderzoek blijft nodig. Vroeger haalde je de puberteit niet eens, nu kun je er misschien 40 jaar mee worden. Dat is de winst van onderzoek. Daarom willen wij zoveel mogelijk geld ophalen voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting."

www.ellenenanjofietsenvoorcf.wordpress.com

Reageer als eerste
Meer berichten