Logo deventerpost.nl


 (foto Auke Pluim)
(foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Drol op bord bij speelveldje Tuindorp

  Human Interest

DEVENTER - Tayma glundert van trots. Háár tekening van een drol is afgebeeld op het bord dat, op Buitenspeeldag, is onthuld bij het toegangshek van een speelveldje in Tuindorp. Hondenbezitters in de wijk worden daarmee geattendeerd op de overlast die zij met hun trouwe viervoeters veroorzaken: buurtgenoten hebben hun buik vol van alle poep op de stoep.

Door Rudy Brouwer

,,Het ligt overal", huivert opbouwwerker Liesbeth Willems. ,,Op het speelveld, maar ook bij bomen en gewoon op straat. Ik loop veel door de wijk, maak praatjes met mensen. Er is veel irritatie over hondenpoep. We hebben gesprekken gehad met Team Toezicht. Dan blijkt dat zij het ook wel zien. Maar actief handhaven doen ze niet. Door bezuinigingen van de gemeente zijn er geen hondenpoepcontroleurs meer."

Vanuit Raster zocht Willems verbinding tussen de klagende buurtbewoners en het nabijgelegen kindcentrum Het Palet. ,,Voor een posteractie, net als op andere plekken in de stad. De juf van groep 6 vond het een hartstikke goed idee", vertelt Willems. Juf Jorieke knikt instemmend. ,,We hebben er met de kinderen een paar middagen aan besteed om een pakkende tekening te maken. Dat komt op een poster het beste over."

Haar leerlingen waren volgens Jorieke gelijk erg enthousiast. ,,Er zijn dan ook prachtige ontwerpen uitgekomen. Met een groepje van vier mensen hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt voor het mooie ontwerp van Tayma. Haar tekening is duidelijk, bevat niet veel tekst en staat gewoon als een huis. Je hoeft daarbij niet lang stil te staan en na te denken over: wat staat hier?"

De boodschap is duidelijk. ,,Je hebt een hond, daar zorg je goed voor, maar zorg ook goed voor je omgeving en de natuur'', verduidelijkt Jorieke. ,,Ik vind het niet leuk voor iemand die hier wil gaan voetballen of spelen", vult de 10-jarige Tayma aan. ,,Hondenpoep gaat zo stinken als je er op stapt. En er komen dan ook veel vliegen daarop. Dat vind ik echt vies. En je kunt er ziek van worden. Ik hoop dat mensen de poep gaan opruimen, omdat ze op mijn bord en poster kunnen zien dat het niet leuk is."

De komende weken zullen Tayma en haar klasgenootjes, samen met volwassen buurtbewoners, de posters rondbrengen in de wijk. Met natuurlijk het verzoek: hang deze poster voor je raam!

,,Tuindorp is een heel gezellige buurt", vindt Liesbeth Willems. ,,Een buurt ook met heel veel verschillende mensen, jong en oud. Met diverse culturele achtergronden. Mensen in de wijk moeten elkaar meer durven aanspreken over irritaties. Maar dat is best spannend. We hopen met deze posteractie dat het elkaar aanspreken voor de mensen hier in de wijk voortaan wat gemakkelijker gaat."

Reageer als eerste
Meer berichten