Logo deventerpost.nl


Erwin Jansen (l.) en Jürgen Fischer dragen zorg voor bewoners op de Keizerslanden. (foto en tekst  Gerreke van den Bosch)
Erwin Jansen (l.) en Jürgen Fischer dragen zorg voor bewoners op de Keizerslanden. (foto en tekst Gerreke van den Bosch)

Humanitas en Arkelstein slaan handen ineen

  Human Interest

DEVENTER - Winkelcentrum Keizerslanden ligt er op dit moment alles behalve koninklijk bij. Er is een grondige verbouwing aan de gang waardoor Albert Heijn en Lidl tijdelijk gesloten zijn. Hoe kom je nu aan je boodschappen?

Woon- en Zorgcentrum Humanitas heeft er iets op gevonden. Samen met een aantal leerlingen van Arkelstein hebben zij de handen inéén geslagen en dé oplossing bedacht om minder mobiele bewoners te helpen. 'Goede buren doen boodschappen met elkaar en vooral voor elkaar!' luidt de slogan.

Het initiatief kwam spontaan van Jürgen Fischer en Erwin Jansen. Erwin vertelt. ,,Jürgen hoorde in de wandelgangen dat AH en Lidl gingen sluiten. Hij vroeg zich af hoe de mensen dan aan hun eerste levensbehoeften zoude moeten komen. Dan zijn wij toch weer de 'goede buur' en gaan we natuurlijk iets regelen. We hebben toen contact opgenomen met Arkelstein. Zij zoeken altijd stageadressen voor hun leerlingen. En zo is het ontstaan. De Arkelsteiners doen de boodschappen van maandag tot en met vrijdag. In de ochtend is dat van 9 tot 12 uur en in de middag van 13 tot 16 uur."

Onbekend maakt onbemind. Zo is het ook met het nieuwe project. Het moet volgens het duo nog even bekendheid krijgen. ,,Het begint langzaam aan te lopen. Het is heel snel gegaan allemaal. We hebben het in één weekend hard werken van de grond getild. We merken ook bij andere projecten dat mensen eerste een drempel over moeten voor zij hulp vragen. Je ziet wel dat als je eenmaal ergens bent geweest, het ijs gebroken is. Dan weten ze hun weg naar ons wel te vinden," aldus Erwin.

Dat is ook Jurgen zijn ervaring. ,,Men stapt niet gauw naar binnen hier bij Humanitas omdat we het stempel 'woonzorgcentrum' hebben. Dat is eng maar als ze doorhebben hoe het werkt is er niets aan de hand", zegt het 'manusje van alles'. ,,Ik vervul hier van allerlei taken eigenlijk. Ik ben vrijwilliger, leerjongen en projectleider. Ik volg de opleiding maatschappelijke zorg en loop hier 28 uur stage naast mijn vrijwillige uren. Bewoners kunnen altijd een beroep op mij doen. Maakt niet uit waarvoor."

Erwin Jansen is facilitair medewerken en medewerker technische dienst. Hij heeft veel overlappingen met zijn maatje Jurgen. ,,We hebben hier een project van Humanitas lopen onder de noemer 'Samen dé goede buur'. Dat is eind vorig jaar gelanceerd. De boodschappendienst valt daar nu ook onder. Insteek is mensen langer thuis laten wonen. Daarvoor zoeken wij de medewerking met anderen zoals bijvoorbeeld Rechtop, Philadelphia, Elegast, Raster en Arkelstein. 'Goede Buur' valt onder de klusgroep van Rechtop. Zij doen klussen bij mensen die het zelf niet meer kunnen. Dat kan zijn verven, behangen, tuin opknappen en dat soort zaken. Tegenwoordig is het beleid van de overheid erop gericht om mensen zolang mogelijk thuis te laten wonen en daar is geld voor beschikbaar vanuit de gemeente. Je wilt echter niet weten hoeveel papieren rompslomp daarbij komt kijken en wat je nog aan eigen bijdrage moet leveren. Wij doen dat anders."

Hulp bij online bestellen
Bel met 0570-628 633 vraag naar Erwin Jansen of Jurgen Fischer. Zij komen lang en helpen je met het plaatsen van de bestelling bij AH. Let op: hiervoor gelden wel de voorwaarden van Albert Heijn.

Boodschappen

Je levert je boodschappenlijstje in bij de receptie van Humanitas aan de Radboudlaan 1. Het boodschappenteam gaat vervolgens voor jou op pad om boodschappen in te slaan. Voorwaarde is wel dat je het bedrag voor de boodschappen achterlaat. Dit wordt afgetekend. De bestelde items worden vervolgens bij jou thuis afgeleverd.

Reageer als eerste
Meer berichten