Logo deventerpost.nl


Niet alleen de begeleiders zijn blij, maar ook de bewoners van Park Braband. (foto PR)
Niet alleen de begeleiders zijn blij, maar ook de bewoners van Park Braband. (foto PR)

Bewoners AZC gaan aan de slag met vrijwilligerswerk

  Human Interest

DEVENTER - Vrijwilligers Centrale Deventer voert sinds februari enthousiast het project 'aan de slag' uit. Doel is asielzoekers en statushouders te helpen aan laagdrempelig vrijwilligerswerk onder het motto: meedoen is gezond.

Michiel ten Bulte is vanuit de vrijwilligerscentrale nauw bij het project betrokken. ,,We koppelen bewoners van het AZC Schalkhaar aan vrijwilligerswerk. Het geeft hen de kans om de taal te leren, te integreren en biedt ook een verandering in hun leven. Het geeft ze een reden om ergens voor op te staan. Vooral het taalaspect is heel belangrijk. We zien dat ze in het AZC toch de neiging hebben om in groepjes hun eigen taal te spreken''', weet Michiel die op het AZC vrijwilligers werft. Inmiddels zijn er volgens ten Bulte al heel wat positieve ervaringen geweest en is er een facebookpagina aangemaakt.

Abdullah Alhaybe draait vanaf het begin mee in het project, sinds het eerste overleg met de Centrale Opvang Asielzoekers (COA). ,,Ik kom uit Syrië en woon sinds twee jaar in Nederland en één jaar in Deventer", vertelt de bescheiden Syriër in goed Nederlands. Abdullah heeft ondersteunende taken. Hij helpt niet alleen met de klus maar zorgt ook voor de ontvangst en begeleiding van de groep. Als tolk en tussenpersoon naar de organisaties toe vervult hij een sleutelpositie. Hij windt er geen doekjes om. ,,Ik vind dat vrijwilligerswerk verplicht moet zijn. De vluchtelingen krijgen hier alles aangeboden wat ze nodig hebben en daar mogen ze ook iets tegenover stellen. Je krijgt hier een uitkering zonder werk. Je kunt werken dus waarom werk je niet? Vrijwilligerswerk in Syrië kennen we niet, het is denk ik typisch iets Nederlands", vertelt de gemotiveerde student in spe.

Abdullah wil in september graag economie studeren aan Saxion. Hij heeft nu drie dagen Nederlandse les. ,,Veel te weinig! Grammatica en Nederlands leer ik wel uit de boeken, maar als ik ga praten is het lastig. Ik bedenk eerst de zin in het Arabisch en dan moet ik het in het Nederlands uitspreken. Als het moeilijk is, schakel ik over op het Duits. Ik zou graag een maatje willen hebben die helpt om de taal te leren. Ik interesseer me in psychologie en lees veel. Ik heb een opleiding in toerisme en management gedaan in Damascus."
Michiel zegt dat hij Abdullah moet remmen in zijn werkethiek. ,,Syriërs zijn zó gemotiveerd. Zij willen heel graag hun handen uit de mouwen steken. We hebben sinds de start een aantal uiteenlopende taken zoals groen onderhoud maar ook wandelen met ouderen. Sommige klussen zijn eenmalig maar het wandelen is wekelijks. Het is superpopulair soms hebben we meer aanmeldingen dan nodig. Onlangs beleefden we daarin nog een kippenvelmoment toen één van de vrouwen haar gevoelens duidelijk uitdrukte via de Google vertaler op haar telefoon: Ik ben zo blij."

Op de vraag of de 'translator' de rol van de tolk overneemt beginnen de heren te lachen. ,,Haha. Nee hoor, soms slaat het helemaal nergens op wat er uitkomt en dan ligt Abdullah helemaal in een deuk," zegt Michiel.

VCD heeft inmiddels 70 koppelingen geregeld. ,,Dat zijn resultaten waar ik best trots op ben. Het doet iets met de bewoners van AZC. Na vijf keer deelname krijgen ze een certificaat. Dan kunnen ze bij de gemeente laten zien waar hun interesse ligt. Iedereen die denkt dat hij iets kan betekenen in het project kan zich aanmelden. Wij willen draagvlak in Deventer creëren en en andere organisaties laten zien dat we er zijn. Vorig jaar hebben we de website www.deventervluchtelingen.nl gelanceerd. Als individu kun je daar iets betekenen. De VCD streeft ernaar om met lokale organisaties, verenigingen of initiatieven duurzame samenwerkingsverbanden aan te gaan om bewoners in de opvang te betrekken bij vrijwilligerswerk.
Inmiddels zijn er al heel wat positieve ervaringen geweest en we merken dat het zich begint te verspreiden onder de bewoners."

Reageer als eerste
Meer berichten