Logo deventerpost.nl


Thaise bezoekers konden moeilijk geloven dat de authentieke Thuise schotels door Deventenaar Tom Bijsterveld waren bereid. (foto Gerreke van den Bosch)
Thaise bezoekers konden moeilijk geloven dat de authentieke Thuise schotels door Deventenaar Tom Bijsterveld waren bereid. (foto Gerreke van den Bosch)

'Witte Thai' opent eethuisje Mekong

  Human Interest

DEVENTER - Wanneer je over de drempel stapt van het nieuwe Thaise eethuis Mekong, waan je jezelf in Thailand. Niet alleen het menu, maar ook het interieur ademt oosterse sferen.

 'Witte Thai' Tom Bijsterveld zwaait de scepter samen met zijn Thaise vriend Tom Somsaveng Phengthala. Het duo Tom Tom legt heel wat kilometers af op de werkvloer, want het eethuis loopt goed. Tom Bijsterveld glundert, met het openen van zijn eigen restaurantje heeft hij het heft in eigen handen genomen en zijn droom waargemaakt. ,,Het geeft mijn leven een nieuwe impuls. Ik hou van koken en ik ben verliefd op de kok! Daarom ben ik extra gemotiveerd", zegt hij jolig. Zijn koksmaatje is echter van de potten en pannen overgestapt naar de rijstvelden. ,,Hij moest helaas noodgedwongen terug naar Thailand, dat heeft alles te maken met zijn visum. Over twee weken is hij weer hier. Nu helpt hij zijn moeder met werk op het land en zorgt hij voor zijn invalide broer. Met ons eethuisje ondersteunen wij ook zijn familie. Zo zorgen we voor een bed voor zijn moeder, zodat zij niet meer op de harde vloer hoeft te slapen. Voor ons is dit de basis maar voor hen is het een luxe", vertelt Tom. De eigenaar moet er nu in zijn eentje hard aan trekken maar krijgt ondersteuning van zijn zus en nichtjes. ,,Anders zou ik dit ook niet kunnen doen. Ik ben zeven dagen per week geopend nu, om uit de kosten te komen. Ik heb deze onderneming zelfstandig opgezet zonder hulp van de gemeente maar wel met hulp van vrienden. Ik moest goed onderhandelen om dit pandje te kunnen krijgen maar het is gelukt! En ik heb vertrouwen in de toekomst." Tom Bijsterveld is ondernemer in hart en nieren en bekend bij veel collega's in de Nieuwstraat. ,,Ik heb meer dan twintig jaar in deze straat gezeten. Eerst met bloemen en daarna met een boeken- en giftshop. Ik heb ook tien jaar lang de Disneyshop in de Orangerie in Apeldoorn gedreven. Dat was mijn grootste succes. Ik kon het zelfs draaien zonder zelf te investeren", gaat Tom terug in de tijd. Toen zijn relatie stuk liep besloot Tom naar Thailand te verkassen. Geen vreemde keus voor de Deventenaar, omdat hij daar voor zaken al regelmatig kwam. ,,Ik vind het een fijn land. De sfeer, het respect van de mensen, de dankbaarheid die zij tonen voor het leven en het relaxte. Dat is het boeddhisme dat in de mensen schuilt. Ik volgde in Thailand kookcursussen. Ik houd van de typische Thaise smaak en dat is wat we in ons eethuis Mekong bieden. Iedere portie wordt vers bereid en speciaal voor jou gekookt of gebakken. Een eerlijke prijs voor een goed product. Je kunt ook gerechten bestellen en afhalen. Je vindt ons op internet via facebook: Mekong Phenthala."

Reageer op dit nieuws 4
Meer berichten