Logo deventerpost.nl


Een 'echte' inwoner uit de tijd van de Hanze geeft een rondleiding in de Deventer binnenstad.
Een 'echte' inwoner uit de tijd van de Hanze geeft een rondleiding in de Deventer binnenstad.

Muziek Doet er Toe in teken Hanze

  Human Interest

DEVENTER - De tweede editie van Muziek Doet er Toe is op vrijdag 14 juli. Het vindt plaats in de Muziekkoepel Nering Bögel in het Worpplantsoen. Doelstelling is kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 op een speelse wijze kennis te laten maken met muziek en muziekbeoefening.

Vorig jaar werkte de Stichting Muziekkoepel samen met De Hovenschool en werd het een groot succes. Dit jaar vult de Montessorischool l'Ambiente in de Deventer wijk Het Oostrik het programma. De leerlingen zijn al weken bezig met hun Hanzeproject. Muziek, voordracht en spel worden daarbij betrokken. Op vrijdagmiddag van 16 tot 20 uur zijn de kinderen in het oudste stadspark van Europa om hun kunsten te vertonen.

De Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen en l' Ambiente werken nauw samen om er een mooi 'Hanzefeest' van te maken. De 160 leerlingen zijn druk met alle voorbereidingen bezig. Om de Hanze te leren kennen zijn ze daarvoor de stad in geweest. Zij werden daar rondgeleid door een 'echte' inwoner uit die beroemde Hanzetijd. Ook staken zij de IJssel over met het pontje naar het Worpplantsoen om het podium alvast te bekijken waar zij straks gaan optreden. Ze hebben veel inspiratie opgedaan en terug op school gingen ze aan de slag met hun ideeën.

Een mooiere start van de Hanzeweken op school konden zij zich niet bedenken. In alle groepen wordt gewerkt over die oude glorietijd van de Hanze. Bij de peuters en de onderbouw wordt gehandeld in haring, hout en laken. Kinderen verkleden zich en maken allemaal mooie dingen. In de midden- en bovenbouw worden de klassen omgetoverd in heuse Hanzebolwerken.

De Leeuwenkuil
Het Hanzeproject wordt aangeboden door de Leeuwenkuil. Het is een project waarbij expertise wordt ingekocht. Schoolleider Montessorischool l'Ambiente Wyneke de Vries: "Onze school heeft het geluk dat wij subsidie ontvangen hebben voor het uitvoeren van dit project. Dat heeft zeker ook te maken met de manier waarop wij alle aspecten van het wonen aan een rivier gekoppeld hebben aan een culturele uiting. Het doel van het project is om via de Hanzetijd aan de slag te gaan met kunst en cultuur. Er is veel ruimte voor een eigen invulling. In samenspraak met docenten van de Leeuwenkuil wordt een programma gemaakt. De kinderen zijn er heel enthousiast over. Het spreekt tot de verbeelding omdat zij in een voormalige Hanzestad wonen. De IJssel vormt daarin de rode draad en ook het handelen van goederen leeft enorm. Het is erg leuk dat de kinderen al zo veel weten over hun eigen stad. Het is belangrijk dat kunst en cultuur gekozen is als manier om alle kennis tot uiting te brengen. Dit geeft het gemaakte werk meer diepgang."
De eerste groepen hebben vanuit de Leeuwenkuil lessen gehad. De middenbouw krijgt dramalessen, de onderbouw danslessen en de bovenbouw gaat beeldend aan de slag.

Een bovenbouwgroep heeft ook meegewerkt aan het project IJssellandschapsfeer. Ieder kind heeft een bladvorm beschilderd die ter gelegenheid van de IJsselbiënale langs de IJssel geplaatst zijn. Ondertussen leert l' Ambiente vakleerkracht Jurgen Houwers de kinderen liedjes die de sfeer hebben van de Hanzesteden. Het komende schooljaar start de school een subsidietraject om kunst en cultuur structureel vorm te geven met daarbij de ondersteuning van docenten uit de culturele hoek. Dit Hanzeproject is een mooie opwarmer voor de komende jaren.

Hanzeprogramma
Op vrijdag 14 juli wordt het Hanzeproject afgesloten met optredens van alle groepen. Alle kinderen en ouders in Deventer worden uitgenodigd om te komen kijken en genieten bij de Muziekkoepel Nering Bögel. De openingsact is een gezamenlijk optreden. Vervolgens komt iedere groep op het podium. Daarna zal ook het schoolkoor optreden. Aansluitend kunnen kinderen spelletjes doen en iets eten en drinken. Tot slot is er om half zeven een optreden van de Popgroep Jestics en kunnen kinderen en hun ouders nog even lekker nagenieten. De optredens worden gefotografeerd door PDF Fotografen en ook DRTV heeft belangstelling getoond om opnames te komen maken.

Tijdschema
16 uur: inloop met muziek
17 uur: openingsact door alle groepen
17.10 uur: optreden per groep
18.30 uur: popgroep Jestics
19 uur: gezellige nazit
20 uur: afsluiting

Na alle Hanze optredens wordt het tijd terug te gaan naar het heden. Daarvoor komt de Popgroep Jestics van Don Bosco Deventer naar de Muziekkoepel Nering Bögel. Jestics is een groep van tien jonge, enthousiaste zangeressen die nummers zingen die ze zelf leuk vinden maar waarvan zij ook weten, anderen er een groot plezier mee te doen. De groep staat onder leiding van Jacqueline Heijse die hen ook begeleidt op keyboard. Zij brengen meerstemmige popnummers van nu en langer geleden te beginnen in de jaren zestig met Dolly Parton tot Michael Bublë en Jason Mraz.

Organisatie
Muziek Doet er Toe heeft als doel kinderen van de basisschool met muziek en dans in aanraking te laten komen. Hen laten ervaren hoe leuk het is op een open buitenpodium op te treden. Montessorischool l' Ambiente verzorgt de programmering en de productie is in handen van de Stichting Muziekkoepel Nering Bögel en Don Bosco Deventer.

Reageer als eerste
Meer berichten