Logo deventerpost.nl


Natuurlijke Ingrediënten geven een extra dimensie aan een gerecht. Janneke Donders en haar dochter houden niet van Industriële toevoegingen. (foto: Gerreke van den Bosch)
Natuurlijke Ingrediënten geven een extra dimensie aan een gerecht. Janneke Donders en haar dochter houden niet van Industriële toevoegingen. (foto: Gerreke van den Bosch)

Smaakexpert geeft tips en trucs

  Human Interest

DEVENTER - Woensdag 19 juli is er van 15 tot 17 uur een leuke gratis kookworkshop bij de Ulebelt. De workshops zijn onderdeel van een grotere campagne 'OverHeerlijk Soep en Sla'.

Onder leiding van smaakexpert Janneke Donders leer je alles over verse producten uit de regio, maak je een bouillon en komt je alles te weten over verse en gedroogde kruiden. ,,Daarna gaan we aan slag en maken een heerlijke soep of een verrassende salade helemaal naar de persoonlijke smaak van de deelnemer. Dat weten we omdat we aan het begin van de workshop smaken en geuren gaan testen. Het is een uitdaging om de specieke eigenschappen van een product te achterhalen. We laten ook de verschillen proeven tussen een streekproduct en een product uit de supermarkt dat kan bijvoorbeeld een rauwmelkse boerenkaas en een industriele kaas zijn," vertelt Janneke over de opbouw en inhoud van de workshop. Volgens de expert is het verhaal van een streekproduct belangrijk. ,,De smaak moet traceerbaar zijn omdat er ambacht in zit, geen toevoegingen. Het product wordt door passie, toewijding en liefde op een hoger niveau getild. Ik vind het leuk om te zien of mensen het herkennen. Daarbij wil ik ook het smaakgeheugen vergroten door de verschillen te laten ervaren. Volgens mij kun je met al je zintuigen eten. Ik ben er van overtuigd dat je daar blij van wordt. Daarna gaan we koken en de kennis toepassen op soepen en salades. Er komt geen toevoeging aan te pas. Geen slasaus, wél olijfolie en verse kruiden natuurlijk. Wij zorgen voor de lokale producten maar je mag ook zelf ingrediënten meenemen. Bijvoorbeeld groenten of kruiden uit je eigen (moes)tuin of een echte Deventer of Sallandse specialiteit. Daarmee kun je jouw eigen soep brouwen. Kinderen vanaf 8 jaar zijn ook welkom mits zij onder begeleiding van een volwassene komen. De workshops starten om 15.00 uur en eindigen om 17.00 uur."

Janneke Donders van Boer aan Tafel uit Deventer leert je niet alleen de kneepjes van het vak, je kunt ook nog eens meedoen aan een wedstrijd. ,,Zodra jouw gerecht klaar is, zet je het op de foto. De foto's en recepten worden kort na de workshop via JIJ&Overijssel gedeeld en kunnen geliked worden. De tien deelnemers met de meeste stemmen komen terecht in de top 10", laat Janneke weten. Je geduld wordt wel even op de proef gesteld want of je in de prijzen bent gevallen kom je pas na de zomer te weten. ,,De tien topgerechten worden dan tijdens het Provincie Festival op zaterdag 9 september van 14.00 tot 16.00 uur opnieuw gemaakt en door een vakjury beoordeeld."

Janneke heeft er zin in. ,,Ik vind het leuk om mensen mee te nemen in smaakontwikkeling. Mijn food interesse heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben een Bourgondische Brabander en mijn vader was kok. Het eten brengt ons plezier, dat heb ik van huis uit meegekregen. Zelf groente verbouwen: dat is niet voor mij weggelegd, dat laat ik graag aan anderen over."
Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen, er zijn al 10 aanmeldingen. Aanmelden via: www.jijenoverijssel.nl/5615/workshops

Reageer als eerste
Meer berichten