Logo deventerpost.nl


Je bent op leeftijd, maar wilt nog graag de deur uit. Als dat niet meer alleen lukt, kun je een beroep doen op Samen Uit in de Stedendriehoek (SUS). "Een voetbalwedstrijd, theater of concert? Stap maar in." (foto: Auke Pluim)
Je bent op leeftijd, maar wilt nog graag de deur uit. Als dat niet meer alleen lukt, kun je een beroep doen op Samen Uit in de Stedendriehoek (SUS). "Een voetbalwedstrijd, theater of concert? Stap maar in." (foto: Auke Pluim) (Foto: Jaco Meijboom)

Samen leuke dingen doen met SUS

  Human Interest

Deventer - Je wilt, net als vroeger, zo graag nog eens naar je favoriete koor, maar het lukt je niet om met je rollator de bus in te komen. Je zou graag eens naar de schouwburg gaan, maar je durft 's avonds niet meer alleen over straat. Je bent alleen komen te staan en zou graag eens een voetbalwedstrijd willen bezoeken. Maar je hebt je dochter al zo vaak gevraagd en bovendien heeft ze niets met voetbal… Mensen die met dit soort problemen in hun maag zitten, kunnen een beroep doen op Samen Uit in de Stedendriehoek.

Door Leo Polhuys

De stichting is er voor mensen van vijftig jaar of ouder. "Die leeftijdsgrens is niet scherp, maar we moeten ergens een lijn trekken," zegt initiatiefnemer Herman Evers. "SUS is er voor diegenen die gewend waren om vroeger uit te gaan maar dit door omstandigheden niet meer kunnen. We zijn en niet voor bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter of familie." De 74-jarige Deventenaar, tevens mede-initiatiefnemer van de Dagsociëteit, kwam zo'n anderhalf jaar geleden op het idee voor een coördinatiepunt dat mensen met uitgaanswensen koppelt aan gastheren of -vrouwen. "Nadat het idee was geboren, ben ik naar Best bij Eindhoven gegaan, waar ook een initiatief loopt. Nadat ik had gezien hoe alles daar reilt en zeilt, konden de voorbereidingen voor Deventer beginnen.''

SUS richt zich op de regio Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Herman: "Het gaat echt om samen dingen doen. Van de gastheer of -vrouw verlangen we niet dat hij of zij opeens iets anders gaat doen buiten de eigen interessesfeer. We proberen mensen met dezelfde belangstelling bij elkaar te brengen. Als iemand bijvoorbeeld graag eens naar de voetbal wil, koppelen we hem aan iemand die iets met sport heeft. SUS is dus geen alternatieve taxi waarbij de chauffeur buiten wacht totdat alles is afgelopen. Het is de bedoeling dat de gastheer of -vrouw zorgt voor vervoer heen en terug maar ook meegaat naar de voorstelling, lezing of wedstrijd."

Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht door het coördinatiepunt. Herman: "Onze coördinatoren houden een kennismakingsgesprek met de gastheer of -vrouw en brengen vraag en aanbod bij elkaar. Mensen die een beroep doen op SUS, betalen gewoon de toegangskosten voor de wedstrijd of voorstelling en daarboven euro 5 euro voor het vervoer." Inmiddels zijn er dankzij SUS al een aantal mensen naar hun favoriete uitje geweest.

Bel voor meer informatie naar 06-23219444 of ga naar de site. SUS heeft al een aantal vrijwilligers, maar nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

www.susdeventer.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox