Hartenkreet van moeder Melissa

  Human Interest

DEVENTER - In de week van 13 februari houdt Stichting Hartekind voor de eerste keer de landelijke 'Hartekind week'. Jade, dochter van Melissa Steenbergen uit Deventer is een 'Hartekind'.

Melissa is alleenstaand en heeft twee kinderen. Zoontje Dave van zes jaar en dochtertje Jade telt in maart twee lentes. Beide kinderen ogen in doen en laten al veel ouder. Zij hebben in hun jonge leven al veel meegemaakt. ,,Jade is geboren met meerdere gecompliceerde hartafwijkingen. Er zijn helaas maar heel weinig mensen die beseffen hoeveel impact het heeft als je geboren wordt met een hartafwijking. Jade had in haar eerste levensjaar al veel controles en onderzoeken. Kort na haar eerste verjaardag werd zij opgenomen in het Wilhelmina Kinder ziekenhuis te Utrecht", vertelt Melissa.

Jade onderging daar een grote hartoperatie van vijf uur. ,,Haar hart ligt een kwartslag gedraaid. Dit maakte het extra gecompliceerd. Na de operatie werd Jade op de IC in slaap gehouden. Het was hartverscheurend om haar zo te zien liggen aan allerlei draden en apparaten", slikt Melissa haar emotie weg. Precies een week na haar grote operatie krijgt ze nóg weer een ingreep voor de kiezen. Haar borstbeen is verschoven en haar wond wil niet genezen. Uiteindelijk is Jade na vier weken stabiel en mag ze weer mee naar huis.

,,Ze is nu regelmatig ziek en we lopen veel in het Deventer ziekenhuis en in Utrecht. Ook zullen er nog meerdere operaties volgen. In Nederland overlijdt elke 2 dagen een kind aan de gevolgen van een hartafwijking. Stichting Hartekind wil door het financieren van wetenschappelijk onderzoek de overlevingskansen en dagelijkse kwaliteit van leven van deze hartekinderen verbeteren. Zo kunnen ook zij gewoon kind zijn, met als motto: 'Kind zijn, hart nodig!' Ik wil aandacht voor hartekinderen omdat het zo ingrijpend is. Aan de buitenkant zie je niets aan hen maar er kan veel aan de hand zijn. Zo zijn de organen bij Jade gespiegeld en heeft zij geen milt. Elke bacterie of infectie is voor haar gevaarlijk. Misschien zal ze later zelfs naar een medisch dagverblijf moeten. Dat is allemaal onzeker", aldus Melissa.

In de week van 13 februari houdt Stichting Hartekind voor de eerste keer de landelijke Hartekind week. De hele week zal in het teken staan van acties om de bekendheid voor hartafwijkingen bij kinderen en voor Stichting Hartekind te vergroten. Voor meer informatie over Stichting Hartekind: www.hartekind.nl of bel: 085-8772218

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden