De afgelopen weken is de werkgroep van de Supportersvereniging Go Ahead Eagles al voorzichtig begonnen met binnen halen van geld om het standbeeld te kunnen realiseren.
De afgelopen weken is de werkgroep van de Supportersvereniging Go Ahead Eagles al voorzichtig begonnen met binnen halen van geld om het standbeeld te kunnen realiseren. (Foto: Auke Pluim)

Stadion De Adelaarshorst verdient een 'beeld voor Leo'

  Sport

Deventer - Niet alleen clubicoon Leo Halle verdient een standbeeld in Deventer; juíst ook stadion De Adelaarshorst. ,,Kijk eens in Engeland. En in veel andere landen. Overal eren clubs daarmee hun voetbalhelden'', weet GA Eagles-supporter Jan Henk van der Kolk. ,,Wij hebben het meest Engelse stadion van Nederland. Maar zo'n karakteristiek standbeeld voor de poort ontbreekt.''

Door Rudy Brouwer 

Middenin een volkswijk. Met elke wedstrijd een bloedfanatiek publiek. En tribunes dicht op het veld. ,,De Adelaarshorst is een fantastisch stadion dat traditie uitstraalt'', vindt Van der Kolk. ,,De sfeer hier en het karakter worden tot ver buiten de stadsgrenzen geroemd. Met de meest recente verbouwingen heeft GA Eagles dat karakteristieke beeld zelfs nóg meer benadrukt.''   
Maar het plaatje is volgens Deventenaar Van der Kolk dus niet compleet. Hij heeft een werkgroep samengesteld, die onder de vlag van de supportersvereniging, de actie 'Een beeld voor Leo' is gestart. ,,Zo'n standbeeld bij De Adelaarshorst kan voor niemand anders zijn dan voor de grootste clubicoon die GA Eagles heeft gekend: Leo Halle", klinkt de initiatiefnemer beslist.


,,Een legendarische keeper. Hij is met Go Ahead twee keer landskampioen geworden. Heel bijzonder", vindt Jan Henk van der Kolk. ,,Zeker in die periode, toen het westen, nog meer dan nu, het Nederlandse voetbal domineerde. Zijn bijnaam 'De Leeuw van Deventer' kreeg Halle in Oranje. Zo'n robuuste man uit het Oosten van het land die het doel mocht verdedigen, baanbrekend."
Maar het verhaal van Leo Halle, van wie Van der Kolk's vader nog keeperstraining heeft gehad, gaat niet alleen over voetbal. ,,Hij heeft in de Tweede Wereldoorlog ook met goederen over de brug gesjouwd, illegaal. En het gaat ook over de wederopbouw in het wijkje achter het stadion, waar hij vandaan kwam. Leo Halle is de belangrijkste voetballer die GA Eagles heeft voortgebracht." 


Thuis in Nijverdal moest Jan Henk van der Kolk als kind altijd al verhalen aanhoren over Leo Halle, die keeper met die enorm grote handen. ,,Dat hij lopend van het station naar het sportpark van DES kwam, om daar dan de training te verzorgen. En dat-ie zelfs met één hand sierlijk zo'n leren bal uit de lucht kon plukken. Die man verdient een standbeeld. En De Adelaarshorst ook."

Om een standbeeld van clubicoon Leo Halle bij stadion De Adelaarshorst te realiseren, is ruim 30.000 euro nodig. Afgelopen weekeinde is de werkgroep daarvoor fondsen- en sponsorwerving bij bedrijven en particulieren gestart. Wil jij bijdragen? Doneer dan op rekening NL 66 INGB 0660061716 van Supportersvereniging GA Eagles, o.v.v. 'Beeld voor Leo'. Meer info: www.sv-gae.nl.
 

Meer berichten