Foto: Erik Pasman

Op bezoek bij Almere City

  Sport

DEVENTER – Aanstaande vrijdag brengt Go Ahead Eagles een bezoek aan Almere City FC. Met twaalf seizoenen ervaring in de Jupiler League kennen de Almeerders een relatief kort bestaan in het profvoetbal. Desalniettemin is de sportieve progressie in Flevoland steeds duidelijker zichtbaar. Door drie opeenvolgende deelnames aan de Jupiler Play-Offs in de voorbije drie seizoenen werd Almere City FC op de Nederlandse voetbalkaart gezet.

Onder de naam FC Omniworld debuteerde Almere City FC in het seizoen 2005/06 in het betaalde voetbal. De eerste negen seizoenen van het profbestaan eindigden de Flevolanders steevast in het rechterrijtje van de Jupiler League. In het seizoen 2014/15 finishte Almere City voor het eerst in het linkerrijtje (tiende) en pakte het voor het eerst in de clubhistorie een periodetitel. Tijdens het debuut van de club in de Jupiler Play-Offs werden de Flevolanders in de eerste ronde uitgeschakeld door De Graafschap.

De afgelopen twee jaargangen waren sportief gezien de meest succesvolle voor Almere City. Zowel in 2016 als in 2017 eindigde de club op de achtste plaats in de Jupiler League en werd beide keren opnieuw deelname aan de Jupiler Play-Offs afgedwongen. Ook in het huidige seizoen is de ploeg van hoofdtrainer Jack de Gier voorlopig terug te vinden op een achtste plaats in het klassement met 36 punten uit 24 competitieduels.

Eerder dit seizoen won Go Ahead Eagles in De Adelaarshorst met 2-1 van Almere City FC. Na het openingsdoelpunt van Eagles-clubtopscorer Sam Hendriks zorgde voormalig Eagles-speler Kevin Brands (inmiddels spelend voor Bali United) voor de gelijkmaker. Kort voor rust bracht een tweede treffer van Hendriks de 2-1 eindstand op het scorebord.

Eagles-aanvoerder Xandro Schenk, geboren en getogen in Almere, droeg in een ver verleden het shirt van FC Omniworld, de voorloper van Almere City FC. De selectie van de Flevolanders kent één speler die eerder in zijn carrière voor Go Ahead Eagles speelde: Jeffrey Rijsdijk (2013-2016). Ook hoofdtrainer Jack de Gier (1994/95) en assistent-trainer Marco Heering (1987-1996) kunnen als speler terugkijken op een verleden in Deventer dienst.

Meer berichten