Roodgeel verdrong witblauw afgelopen zaterdag op het sportcomplex van SV Urk, waar Go Ahead Eagles Onder-19 zich door een 0-4 zege tot kampioen van de tweede divisie A kroonde.  
Roodgeel verdrong witblauw afgelopen zaterdag op het sportcomplex van SV Urk, waar Go Ahead Eagles Onder-19 zich door een 0-4 zege tot kampioen van de tweede divisie A kroonde.  

Onder-19 pakt kampioenstitel met steun van twaalfde man

  Sport

DEVENTER – Windmolens, nog meer windmolens, weilanden vol schapen en… een voetbalclub. Op het afgelegen sportpark De Vormt van SV Urk heeft Go Ahead Eagles Onder-19 zich met een 0-4 zege tot kampioen van de tweede divisie A gekroond. Volgend seizoen speelt de ploeg op het een-na-hoogste niveau van Nederland.

Dat Go Ahead Eagles kan bogen op trouwe fans, wordt bij het eerste elftal vaak genoeg duidelijk. Enkele tientallen supporters waren afgelopen zaterdag zelfs niet te beroerd in een roodgele bus de polder te doorkruisen om het oudste jeugdteam aan het werk te zien. Met vlaggen, confettikanonnen, aanmoedigingen en gezang vormden zij een bescheiden twaalfde man. Ook supersupporter Jannie deed vrolijk mee. En niet te vergeten oud-Eagle Sander Duits, die later in de middag met hoofdklasser SDC Putten aantrad tegen Urk.

SV Urk Onder-19 staat afgetekend laatste in de tweede divisie en won nog geen wedstrijd. Go Ahead Eagles – dat Urk thuis met 10-0 versloeg – zou dus wel even een zege boeken, zo was de gedachte. Maar dat bleek voor rust nog niet zo eenvoudig. Pas in de extra tijd van de eerste helft brak Jairzinho Slijngard de ban na een mooie aanval. Gelegenheidsrechtsback Brian Karman veroverde de bal, gaf deze langs de flank mee aan Samuel Wakana, die enkele tegenstanders doldraaide en de bal teruglegde op aanvoerder Slijngard. Hij schoot kalm raak in de hoek. Na rust deden Zakaria Eddahchouri (tweemaal) en invaller Ahmet Erdem met uitgespeelde doelpunten de rest: 0-4 en het feestje kon beginnen. Het was het derde kampioenschap van de A1/Onder-19 in de vier seizoenen dat Go Ahead Eagles weer een opleiding heeft. Begonnen in de vierde divisie, komt het elftal volgend seizoen uit in de eerste divisie.

Het elftal dat Urk versloeg, bestond goeddeels uit eerstejaars O19-junioren en O17-speler Kevin Greeven, die zich op linksback wederom prima manifesteerde. "Hij hoort elke week bij de beste spelers", vond trainer Resit Schuurman, die erop vertrouwt dat er volgend seizoen een sterk Go Ahead Eagles Onder-19 staat. Met in elk geval de huidige spelers Brian Karman, Jordy Knippenberg en Pieter Ebbers. Dit drietal begon in 2014 in de C1 en heeft elk seizoen nog een promotie of kampioenschap te vieren gehad. Makkelijk was de huidige jaargang niet altijd, alleen al omdat er drie verschillende gezichten voor de groep stonden. Na een 4-1 nederlaag in februari tegen Argon rezen er zelfs twijfels. "Het gevoel was slecht", zei Knippenberg. Ebbers: "Maar we vonden ook 'niet zeuren' en doorgaan, want we wilden gewoon eerste worden." De op de valreep gewonnen thuiswedstrijd tegen directe concurrent Roda '46 (2-1), begin april, was een kantelpunt. Waardoor Karman op Urk met een grijns kon uitspreken: "Eind goed, al goed. We zijn kampioen!"

Meer berichten