Bliek: "De voetbalfans in Zeeland leven erg met me mee, dus vanaf nu heeft club er weer een paar supporters bij!" (Foto: Jeffrey Hurenkamp)
Bliek: "De voetbalfans in Zeeland leven erg met me mee, dus vanaf nu heeft club er weer een paar supporters bij!" (Foto: Jeffrey Hurenkamp) (Foto: JEFFREY HURENKAMP, jeffrey hurenkamp)

Bakkerszoon Bliek naar Deventer: 'Mentaliteit komt overeen'

  Sport

DEVENTER - Leergierig en onverzettelijk. Het zijn deze twee woorden die wellicht het beste de indrukwekkende beklimming van de voetballadder door Julius Bliek in de afgelopen anderhalf jaar verklaren. Zeeuws amateurvoetballer van het jaar bij VV Kloetinge, basisspeler en periodewinnaar bij FC Dordrecht en vanaf komend seizoen full-prof bij Go Ahead Eagles.

Ja, het was wel even omschakelen afgelopen zomer. Julius Bliek ruilde VV Kloetinge in voor het FC Dordrecht van trainer en provinciegenoot Gérard de Nooijer. Binnen twee maanden veroverde de verdediger een basisplek, die hij vervolgens niet meer afstond. De fans sloten hem in hun harten vanwege zijn onverzettelijkheid en werklust, en na het pakken van de derde periodetitel kon hij al helemaal niet meer stuk.
Opmaat voor die succesvolle derde periode vormde de wedstrijd Go Ahead Eagles - FC Dordrecht. Uitslag: 0-3. Openingstreffer: Bliek. Zijn eerste in het betaald voetbal. "Tijdens die wedstrijd dacht ik al: wat een gaaf stadion met veel supporters. Hier zie ik mezelf wel spelen", bekent Bliek. "En nu is het zover. Heel mooi."

Verdiept
Het is geen stap zonder consequenties: na 23 jaar gaat Bliek voor het eerst buiten Zeeland wonen. Bovendien zegt hij zijn baan in het bakkersbedrijf van zijn vader op. "Maar ik kijk er vooral erg naar uit om in Deventer te gaan wonen. Ik heb me er al een beetje in verdiept en denk dat de mentaliteit van Zeeuwen en Deventenaren wel overeenkomt. Eerlijk, nuchter en heel hard werken. Zo ben ik ook. Ik ben erg leergierig, kan nog heel veel verbeteren, vooral voetballend. Mooi dat ik de kans krijg dat bij Go Ahead Eagles te doen."

Niet zelden kwamen bussen vol Bliek-fans naar de thuiswedstrijden van FC Dordrecht. Is de Bliek-fanclub ook van de partij nu hij naar het oosten verhuist? "Dat denk ik wel, haha!", lacht hij. "De voetbalfans in Zeeland leven erg met me mee, dus vanaf nu heeft Go Ahead Eagles er weer een paar supporters bij!"

Concurrentie
Ook Paul Bosvelt volgde de opmars van Julius Bliek in het betaald voetbal. "Het is knap hoe hij zich in zijn eerste seizoen in het betaald voetbal heeft gemanifesteerd. Julius is een 'mannelijke' speler die de duels niet schuwt en ook bij standaardsituaties gevaarlijk is. Maar tegelijkertijd zit er nog veel rek in hem. Hij heeft bewezen dat hij een concurrentiestrijd aankan."

Meer berichten