Foto: Erik Pasman

Moderne rechtsback komt soms toegangskaarten tekort

  Sport

Deventer - Julian Lelieveld speelde twaalf jaar voor de jeugdopleiding van Vitesse, waarvoor hij in 2015 op 17-jarige leeftijd zijn officiële debuut als profvoetballer maakte in de Europa League-wedstrijd tegen Southampton. Dit seizoen is hij als rechtsback van Go Ahead Eagles een vaste waarde in het team van trainer John Stegeman.Aan de hand van vijf vragen omschrijft Julian Lelieveld wat hem op en buiten het voetbalveld bezighoudt.

Kom je uit een voetbalfamilie?
Mijn moeder voetbalt niet, maar mijn vader heeft altijd gevoetbald bij v.v. Hattem. Hoewel hij zelf anders beweert, betwijfel ik of dit op een echt hoog niveau was… Zelf ben ik ook begonnen bij v.v. Hattem, waar mijn broer tegenwoordig nog altijd speelt. Mijn jongere broer speelt bij s.v. Hatto-Heim. Mijn familie, schoonfamilie en vrienden komen vaak naar mijn wedstrijden kijken. Soms kom ik toegangskaarten tekort. Of ik net zoveel volgers heb als Julius Bliek? Nee, want zijn fanclub bestaat ongeveer uit heel Zeeland, haha.

Hoe was je tijd bij Vitesse?
Ik ben geboren in Arnhem, maar toen ik zo'n drie jaar oud was, zijn mijn ouders weer teruggegaan naar Hattem. Daar werd ik gescout door Vitesse, waar ik als kleine jongen in de jeugdopleiding kwam en het vanaf het eerste moment goed naar mijn zin heb gehad.

Hoe zou jij de moderne rechtsback omschrijven?
In de eerste plaats is het de taak van een rechtsback om je directe tegenstander uit te schakelen. Als dat goed gaat, kun je zelf mee ten aanval gaan. Naast een goede inspeelpass vind ik dat een back ook een goede voorzet moet hebben. Dat is toch een wapen als je mee naar voren gaat. Voorheen vond ik Philipp Lahm een mooie verdediger om naar te kijken. Hij was altijd rustig aan de bal en positioneel sterk.

Wat is het hoogtepunt van je carrière?
Mijn eerste minuten voor het eerste elftal van Vitesse in de Europa League-wedstrijd tegen Southampton. Verder heb ik met Oranje Onder-19 aan de EK's in Griekenland en Duitsland meegedaan. Voetballen op een groot toernooi tegen de beste jongens van een land is een mooie ervaring. Tijdens die EK's heb ik tegen landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje gespeeld.

Hoe is het om in De Adelaarshorst te spelen?
De eerste wedstrijd van het seizoen tegen Jong FC Utrecht was als speler mijn allereerste kennismaking met De Adelaarshorst. Je merkt dat mensen extreem meeleven met de club. Dat wist ik al, maar merk je pas echt als je zelf als speler op het veld staat. In zo'n entourage zetten spelers bewust of onbewust toch een paar stapjes extra.

Meer berichten