Foto: JEFFREY HURENKAMP, jeffrey hurenkamp

Bruno Andrade voelt zich 'anders dan andere Brazilianen'

  Sport

Deventer - Blessures hielden hem tijdens de eerste seizoenshelft grotendeels aan de kant, maar de laatste wedstrijden is Bruno Andrade een vaste waarde in het basiselftal van Go Ahead Eagles. Met dreigende acties en doelpunten tegen MVV Maastricht en FC Volendam was de Braziliaan bovendien belangrijk voor het team van trainer John Stegeman. Aan de hand van vier vragen gaat Andrade in op wat hem op en buiten het veld bezighoudt.

Hoe ben je als voetballer in 2008 in Nederland beland?
Dat is een apart verhaal. Ik ging destijds naar Italië om een Italiaans paspoort te krijgen. Doordat ik niet langer dan drie maanden in dat land mocht blijven, ging ik naar een vriend van me in Helmond om te trainen en daarna weer terug te gaan naar Italië. Jurgen Streppel was trainer bij Helmond Sport en vond me wel interessant, maar ik keerde terug naar Italië om bij Reggina te voetballen. Toch was hij me niet vergeten en nam aan het einde van het seizoen weer contact met me op. Toen mijn contract bij Reggina was afgelopen, heb ik de stap naar Helmond Sport gemaakt, waar ik een hele fijne tijd heb gehad.
 

Hoe valt jouw karakter het beste te omschrijven?
Door mijn overstap naar Nederland is ook mijn karakter sterk veranderd. In Nederland heb je meer regels, het is allemaal wat zakelijker. In Brazilië is het allemaal 'Mañana Mañana', feesten, lekker eten en drinken. In het begin had ik wel moeite om me aan te passen aan de Nederlandse cultuur, maar je gaat er toch aan wennen. Als ik nu in de zomer een maandje terug ga naar Brazilië, merk ik dat ik een beetje anders ben geworden dan andere Brazilianen. Inmiddels kan ik wel stellen dat ik gewoon een echt Nederlands karakter heb gekregen.
 

Hoe kijk je terug op je avonturen in het buitenland?
Mijn tijd in het buitenland vond ik erg mooi, al moet je wel uitkijken waar je heen gaat. België lijkt natuurlijk een beetje op Nederland, maar landen als Israël en Malta zijn toch anders. Mooie landen, maar de clubs zelf zijn niet al te netjes. Toen Paul Bosvelt me belde of ik weer naar Nederland wilde komen, hoefde ik dan ook niet twee keer na te denken. Ik ben erg dankbaar voor mijn buitenlandse avonturen, maar vond het heel fijn om weer 'terug te komen'.

Heb je na je profcarrière ambities in het trainersvak?
Ik loop één keer per week mee met de trainers van Go Ahead Eagles Onder-13. Erg leuk om te doen, kan ik je vertellen! Omdat ik bezig ben met mijn studie voor fitnesstrainer, is het heel leuk om nu al te kijken hoe het is om trainer te zijn. Komend jaar ga ik een trainercursus doen. Wie weet hoe het later loopt, maar als mijn carrière voorbij is, lijkt dat me een hele goede baan voor in de toekomst.

Meer berichten