'Ik mag alleen vlaggen voor buitenspel en als de bal over de lijn is, maar niet voor overtredingen.' (Foto: Jeffrey Hurenkamp)
'Ik mag alleen vlaggen voor buitenspel en als de bal over de lijn is, maar niet voor overtredingen.' (Foto: Jeffrey Hurenkamp) (Foto: jeffrey hurenkamp)

Owen Luksch (16) : 'Mijn doel is om in de Eredivisie te fluiten'

  Sport

DEVENTER - Waar zou Go Ahead Eagles zijn zonder al die vrijwilligers die zich doordeweeks en op wedstrijddagen inzetten voor de club? Juist: nergens. Van de vriendelijke medewerkster in de Fanstore tot de behulpzame barmedewerker in het horecapunt op de tribune… Ze zijn onmisbaar voor ieders wedstrijdbeleving. Als vaste grensrechter van Go Ahead Eagles Onder-15 hanteert Owen Luksch (16) wekelijks de vlag tijdens de wedstrijden die het team van O15-trainer Tristan Berghuis speelt.

Wanneer ben je begonnen bij Go Ahead Eagles?
Ik floot al jeugdelftallen bij de KNVB. Via mijn vader, die een jaartje hier gespeeld heeft, kwam ik vorig jaar in contact met Monique Olthof, coördinator wedstrijdzaken bij de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding. Ik kon toen een oefenwedstrijd fluiten. Dat is kennelijk goed bevallen, want daarna vroegen ze me of ik dit seizoen wilde vlaggen bij Go Ahead Eagles Onder-15. Vroeger heb ik wel gevoetbald bij WSV in Apeldoorn, maar fluiten vind ik veel leuker.

Wat houdt je functie precies in?
Als grensrechter van Go Ahead Eagles Onder-15 ga ik elke wedstrijd mee. Je bent op een leuke manier betrokken bij het team, hoewel ik Go Ahead Eagles natuurlijk nooit expres voortrek. Dat kan niet. Ik mag alleen vlaggen voor buitenspel en als de bal over de lijn is, maar niet voor overtredingen. Op hogere niveaus is dat wel het geval. Daarnaast fluit ik ook jeugdteams voor de KNVB. Zowel vlaggen als fluiten vind ik leuk. Mijn doel is om uiteindelijk in de Eredivisie wedstrijden te fluiten.

Waar haal je als grensrechter voldoening uit?
Ik vind het belangrijk dat we allemaal een leuke wedstrijd hebben en er ook plezier aan beleven. Hoewel ik soms wel vier tot zes uur met wedstrijden bezig ben, vind ik het erg leuk om te doen. We staan met Go Ahead Eagles Onder-15 bovenaan in de Tweede Divisie D en dat zorgt ook voor een prima sfeer in het team. Ook volgend seizoen zou ik graag bij een jeugdteam van Go Ahead Eagles willen vlaggen.

Meer berichten