Jenthe Mertens maakte afgelopen transferperiode de overstap naar Go Ahead Eagles. De Belgische rechtsback groeide direct uit tot basisspeler in de ploeg van Jack de Gier. (Foto: Erik Pasman)
Jenthe Mertens maakte afgelopen transferperiode de overstap naar Go Ahead Eagles. De Belgische rechtsback groeide direct uit tot basisspeler in de ploeg van Jack de Gier. (Foto: Erik Pasman) (Foto: Erik Pasman)

Jenthe Mertens: 'Betrokkenheid van familie betekent veel voor me'

  Sport

Deventer - Sinds de komst van Jenthe Mertens verloor Go Ahead Eagles nog geen enkel duel dit seizoen. De twintigjarige rechtsback maakte begin september de overstap van het Belgische Oud-Heverlee Leuven naar Go Ahead Eagles en woont nu voor het eerst op zichzelf. Aan de hand van drie vragen gaat de Belgische verdediger in op wat hem op en buiten het veld bezighoudt.

Door: Bas Gotink

Hoe was het om naar Nederland te verhuizen?
"Iets buiten Deventer heb ik een huisje gevonden, in Heeten. Het is een heerlijke, rustige plaats die me echt top bevalt. Het is toch wel een grote stap om zomaar op jonge leeftijd veel verder weg te gaan wonen dan je familie. Gelukkig is mijn huis groot genoeg om mijn familie te laten slapen als ze op bezoek komen, dat is het belangrijkste. Mijn familie is sowieso erg betrokken bij mijn voetbalcarrière. Mijn vader komt samen met een goede vriend elke wedstrijd kijken bij mij, terwijl mijn zus vanuit Londen elk duel probeert mee te krijgen. Die betrokkenheid betekent veel voor me."

Ben je al 'vernederlandst'?
"Natuurlijk ben ik een echte Belg, ik heb het grootste deel van mijn leven in België gewoond. Toch heb ik tussen mijn tijd bij Genk en Leuven vier jaar bij MVV Maastricht gevoetbald. Ik moet zeggen dat die periode mij als persoon veel heeft veranderd. Vroeger was ik erg op mezelf, maar door mijn tijd in Nederland ben ik helemaal opgebloeid. Ik denk dat Nederlanders sowieso opener zijn in de communicatie en wat vrijer zijn. Belgen zijn daarom niet minder leuk, maar wel wat meer ingetogen. Mede door de periode in Maastricht kon ik me snel aanpassen aan de sfeer bij Go Ahead Eagles. Die sfeer was overigens sowieso al fijn en toegankelijk toen ik hier binnenstapte. De faciliteiten, het stadion, de mensen en de supporters lieten mij al snel thuis voelen in Deventer."

In het verleden speelde je als middenvelder.
"Het is een tijdje geleden, maar in principe ben ik inderdaad opgeleid als middenvelder. Daar ligt ook echt mijn basis. Toen ben ik 'omgetoverd' tot een back, en heb mijn debuut dan ook gemaakt als linkervleugelverdediger. Mijn tijd als middenvelder heeft mij sterker gemaakt in mijn spel. Ik heb ontzettend goed geleerd te coachen en mensen aan te sturen. Daarnaast ben ik een moderne rechtsachter, wat ook komt door mijn tijd als middenvelder. Ik ben niet statisch en focus me niet alleen op het verdedigen. Natuurlijk blijft dat je voornaamste taak, maar meevoetballen wordt steeds belangrijker en ik denk dat ik dat in me heb. Al vind ik het soms wel jammer dat ik wat minder vaak voor de goal kom, waardoor het extra mooi was dat ik laatst die goal maakte tegen FC Dordrecht."

Meer berichten