Elso Brito verruilde onlangs Rotterdam voor Deventer. "Wat me gelijk opviel: voetbal leeft in Deventer. Bij de eerste wedstrijd merkte ik al hoe fanatiek de supporters zijn." (Foto: Erik Pasman)
Elso Brito verruilde onlangs Rotterdam voor Deventer. "Wat me gelijk opviel: voetbal leeft in Deventer. Bij de eerste wedstrijd merkte ik al hoe fanatiek de supporters zijn." (Foto: Erik Pasman) (Foto: )

Elso Brito: 'Héél bijzonder om voor Kaapverdië uit te komen'

  Sport

Deventer - Elso Brito maakte afgelopen zomer de overstap naar Go Ahead Eagles. Inmiddels is de 25-jarige Rotterdammer met Kaapverdische roots een onbetwiste basisspeler in de ploeg van Jack de Gier. Tijd om de linksback van Go Ahead Eagles eens wat beter te leren kennen.

Door: Bas Gotink

Brito vertelt over zijn overstap naar Deventer, de eerste maanden bij Go Ahead Eagles en over zijn tweede, Kaapverdische, nationaliteit.

Hoe is het om van Deventer naar Rotterdam te verhuizen?
"Verhuizen naar Deventer is niet zomaar iets. Het verschilt op bepaalde vlakken erg met Rotterdam, waar ik eerst woonde. Rotterdam is ten eerste veel groter, waardoor het er minder rustig is. Er lopen daar meer toeristen rond, het is er multicultureler en het is er vooral veel drukker op straat.
Als ik in Deventer in de stad ben, is het gezellig maar rustig. Er heerst een kalme sfeer, dat is soms wel fijn. Al bevalt mij de drukte van Rotterdam ook heel goed. De mensen in Deventer zijn wel net zo volks als in Rotterdam, dat verschilt niet veel."

Hoe bevalt het in Deventer?
"Toen ik bij Go Ahead Eagles kwam, viel me één ding gelijk op: voetbal leeft in Deventer. Bij de eerste wedstrijd merkte ik al hoe fanatiek de supporters zijn, al wist ik dat van tevoren al. Toen ik vorig jaar met Telstar in De Adelaarshorst speelde, maakte dit stadion al indruk op me. De sfeer is me toen echt bijgebleven, dat zegt wel wat.

Verder is de sfeer hier wat anders dan ik gewend ben. Bij Telstar konden ze met minimale middelen hele mooie dingen laten zien, dat moet je die club nageven. Bij Go Ahead Eagles is alles echter net wat professioneler en zijn de faciliteiten net wat beter. In dat opzicht is dit echt een grotere club."

Je bent ook international van Kaapverdië, hoe bevalt dat?
"Het voelt heel bijzonder om voor Kaapverdië uit te komen. Zelf ben ik in Nederland geboren, maar ik maak mijn ouders en de rest van mijn familie heel trots nu ik voor hun land uitkom. Dat geeft een goed gevoel. Ik heb nu twee interlands achter mijn naam staan, dat waren oefeninterlands tegen Andorra en Togo.

We spelen nu kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup in 2021 en ik denk dat we daar zeker niet kansloos voor zijn. We zijn misschien een klein land, maar er lopen genoeg goede voetballers rond.

We hebben oprecht een sterk team, met een spits (Zé Luis, red.) die bij FC Porto speelt en ook Garry Rodrigues, spelend bij Fenerbahçe, is een erg goede speler. Natuurlijk zijn we een bescheiden land, maar we hebben zeker als doelstelling om ons te kwalificeren. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden