Logo deventerpost.nl


Wat is de allergroenste tuin?

  Verenigingen

DEVENTER - De gemeente Deventer gaat samen met Groei & Bloei Deventer de bezitters van de "groenste" tuinen binnen de gemeente Deventer in het zonnetje zetten. Wat verstaan zij onder de "groenste" tuin? Uiteraard een tuin met veel groen en weinig verstening. Een tuin waarin vooral natuurlijke materialen zijn gebruikt. Maar daarnaast ook een tuin die ruimte biedt aan biodiversiteit, dus uitnodigend is voor insecten als bijen en vlinders, waar vogels rust, water en voedsel vinden en die ook aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld amfibieën en egels. Ook is van belang of hemelwater wordt opgevangen en/of hergebruikt.

Omdat de mogelijkheden voor een kleine tuin anders kunnen zijn dan voor een grote tuin, onderscheidt men bij deze verkiezing een drietal categorieën, te weten tuinen tot 200m2 (A), van 200-500m2(B) en boven de 500m2(C).

Wie denkt dat zijn tuin (of die van een kennis) aan deze beschrijving voldoet, kan zich vóór 30 april aanmelden op info@deventer.groei.nl. Vervolgens waardeert een deskundige jury tijdens een bezoek aan de tuin deze op basis van vooraf vastgestelde criteria en wordt bij aanmelding van meerdere tuinen in dezelfde categorie een rangschikking gemaakt.

De eigenaren van de tuinen die in elke categorie als "groenste" worden beoordeeld, krijgen in de Nationale Tuinweek, dit jaar van 10-18 juni, van wethouder Rorink als erkenning een mooie prijs uitgereikt. Bovendien zullen deze tuinen, met goedvinden van de eigenaren, door zowel de gemeente als Groei & Bloei gebruikt worden om de aanleg van klimaatbestendige en "levende" tuinen te stimuleren.

Reageer als eerste
Meer berichten