Logo deventerpost.nl


Vogelwerkgroep viert 50-jarig jubileum met festival

  Verenigingen

DEVENTER - Vogelwerkgroep de IJsselstreek viert dit jaar haar 50-jarig jubileum met verschillende activiteiten voor het publiek. Een van deze activiteiten is een vogelfestival op 24 juni van 11.00 – 17.00 uur. Het festival vindt plaats op de Ulebelt. Tijdens het festival zal de Vogelwerkgroep zich presenteren, voorlichting en informatie geven over allerlei vogelwetenswaardigheden en vinden er workshops en demonstraties plaats.

Een tuinvogelconsulent adviseert hoe je een vogelvriendelijke tuin kunt maken en kinderen kunnen een speurtocht maken over het terrein of door een telescoop kijken.
Er komt een spectaculaire demonstratie hoe er met behulp van een natuurdrone weidevogels worden geteld. (zie www.natuurplatteland.nl)
Er worden vangnetten opgesteld en het publiek krijgt voorlichting over hoe en waarom je vogels vangt en ringt. Er is speciale informatie over weidevogels, gierzwaluwen, patrijzen, steenuilen en andere roofvogels.
Er zijn diverse workshops en demonstraties, o.a. nestkasten maken, uilenballen pluizen en een beginnersles vogels kijken.
Een woodcarver zaagt met een kettingzaag een vogel uit een stuk boom, en een vogelpreparateur laat zien hoe je dode vogels prepareert en opzet.
Kunstenaar Menno Visser komt met zijn prachtige papier-maché-vogels, zie https://mennovis.wordpress.com en er komt iemand die met wilgentenen een heel bijzondere vetbolhouder maakt.
Tijdens het festival kunnen kinderen de hele dag door spelletjes doen en knutselen, uiteraard heeft alles iets met vogels te maken.
Stichting IJssellandschap is er met de landgoederenverhalenwagen. Deze rijdt het hele jaar door de regio i.v.m. hun 750-jarig bestaan. De Vogelwerkgroep is actief op verschillende landgoederen van de stichting.
Ook andere groene- en milieu-organisaties nemen aan dit festival deel, zoals IVN, Vogelbescherming en Sovon.
Filmpjes á la "Achterwerk in de kast" Tijdens het festival wordt het vroegere tv-programma "Achterwerk in de kast" van de VPRO van stal gehaald. Oude en jonge bezoekers kunnen voor de camera hun vogelverhaaltjes/belevenissen vertellen. Deze worden gefilmd. Die filmpjes worden verzameld en vervolgens op Facebook geplaatst. De Deventer RTV (DTV) ondersteunt deze bijzondere activiteit.
Aan de inwendige mens is ook gedacht: er is natuurlijk van alles te eten en te drinken. Gedurende het festival zorgt Hanneke Evink voor diverse acts.
Het belooft een gezellig en gevarieerd festijn te worden voor jong en oud en de entree is gratis.

Vogelwerkgroep de IJsselstreek is een vereniging, destijds bekend geworden door het enige jaren geleden gesloten ooievaarsbuitenstation in Gorssel. Verder kennen veel mensen de werkgroep van de vele vogelcursussen. Een recente activiteit is het maken en overal in de stad ophangen van meer dan 100 gierzwaluwkasten, in samenwerking met de KNNV. De Vogelwerkgroep werkt ook mee aan beleidsplannen van lokale en regionale overheden, zoals het project "Ruimte voor de rivier".                                
De in 1967 opgerichte werkgroep heeft als doelstelling het onderzoeken en beschermen van vogels. De vereniging telt ca. 160 leden, waaronder 15 leden van de jeugdwerkgroep.
De werkgroep is actief in het Midden IJsselgebied tussen Wijhe en Zutphen, met Deventer als uitvalsbasis.

Reageer als eerste
Meer berichten