Logo deventerpost.nl


De winnaars op een rij. Deze tuinliefhebbers weten hun lap grond, hoe groot of klein ook, goed te onderhouden en werken natuur- en diervriendelijk. (foto: Cor Koppert)
De winnaars op een rij. Deze tuinliefhebbers weten hun lap grond, hoe groot of klein ook, goed te onderhouden en werken natuur- en diervriendelijk. (foto: Cor Koppert) (Foto: Jaco Meijboom)

De 'groenste tuinen' van Deventer

  Verenigingen

Deventer - Waar vind je in de gemeente Deventer de 'groenste tuinen'? Daar waren Groei & Bloei Deventer en de Gemeente Deventer ook benieuwd naar, dus werd er dit voorjaar een verkiezing uitgeschreven.

Door Cor Kopper

Een 'groene' tuin is uiteraard een tuin met veel groen en weinig verharding. Daarnaast is de tuin insect- en vogelvriendelijk. Dit houdt in dat er voor insecten als bijen en vlinders voortdurend bloeiende planten aanwezig zijn, dat er vruchtdragende beplanting is en dat er schuil- en nestmogelijkheden voor vogels zijn. Ook is de tuin toegankelijk voor kruipende en lopende dieren zoals de pad of de egel. Tenslotte worden in een 'groene' tuin zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt, is er een vijver of ander waterelement, bij voorkeur gevuld met hemelwater, en wordt het tuinafval gecomposteerd en hergebruikt. Ondanks al deze criteria meldde zich voor deze verkiezing een dertigtal tuineigenaren, verspreid over de stad en omliggende dorpen. Omdat de mogelijkheden voor kleine tuinen anders zijn dan voor grote tuinen werden zij ingedeeld in een kleine stadstuin (tot 200m2), een middelgrote tuin ( 200 tot 500m2) en een grote tuin (vanaf 500m2). De beoordeling vond in twee rondes plaats die uiteindelijk resulteerden in drie prijswinnaars, één voor elk type tuin. Zij ontvingen afgelopen week uit handen van wethouder Frits Rorink een oorkonde en een aantal, bij tuinliefhebbers passende, waardebonnen. Groei & Bloei voegde daar nog een boeket bloemen aan toe. De wethouder prees de winnaars voor de wijze waarop ze met hun liefde voor de natuur en tuinieren aan vrijwel alle criteria voldeden. Hij gaf aan zelf ook een tuinliefhebber te zijn, maar nauwelijks een plant bij naam te kennen.

De uitreiking vond plaats in de tuin van de familie Bijvank aan de Spanjaardsdijk, winnaar in de categorie 'groot'. Een prachtige tuin waarin je geruime tijd kunt vertoeven en waar je om elke hoek weer iets verrassends aantreft. In de categorie 'middelgroot' viel de familie van den Driesche-Dijkstra van het Wiebengapad in de prijzen. Een tuin met een heel andere uitstraling, waar de natuur veel ruimte krijgt en de hand van de meester ondergeschikt is. De derde winnaar was de familie The-Kole uit de St Jurrienstraat. Hun stadstuin van nog geen 50m2 is een paradijs in het klein. Al deze tuineigenaren laten zien hoe je met passie natuur en cultuur met elkaar kunt verbinden. Groene ambassadeurs bij uitstek! Een eervolle vermelding verdient volgens Groei & Bloei buurttuin de Molentuin, eigendom van de Stichting op de Molenbelt. Deze tuin is niet de 'groenste' geworden, maar van groot maatschappelijk belang voor deze wijk.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox