,,We vinden het belangrijk dat dit ambacht blijft bestaan", vertelt Irma. ,,Tegelijkertijd hechten we veel waarde aan duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. De tweede-kans-steen past perfect in dat plaatje." (foto Gert Perdon)
,,We vinden het belangrijk dat dit ambacht blijft bestaan", vertelt Irma. ,,Tegelijkertijd hechten we veel waarde aan duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. De tweede-kans-steen past perfect in dat plaatje." (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Nieuwe kans voor oude grafstenen

  Zakelijk

Deventer - Op weg naar een vergadering werden Tom Lamers en Irma Schreurs van De Deventer Steenhouwerij gebeld door een plaatsgenote. Het graf van een familielid moest worden geruimd. Doodzonde van de steen vond de vrouw, maar misschien had het steenhouwersbedrijf er iets aan? Tom en Irma moesten haar teleurstellen met de mededeling dat herbewerking meer kost dan oplevert. Ze bleven er echter over doorpraten en op de plaats van bestemming aangekomen, was het idee voor de tweede-kans-steen geboren.

Door Bert Nijenhuis

De familie van Ton zit al vanaf 1868 in het steenhouwen. In 2014 nam hij samen met partner Irma de Deventer steenhouwerij van Martin Hafkamp over. ,,We vinden het belangrijk dat dit ambacht blijft bestaan", vertelt Irma. ,,Tegelijkertijd hechten we veel waarde aan duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. De tweede-kans-steen past perfect in dat plaatje."

Nieuwe tekst
Als nabestaanden na het verlopen van grafrechten niets doen, worden de grafstenen vernietigd. ,,Eeuwenoud graniet wordt dan verwerkt tot asfalt", weet Irma. ,,Zo jammer. Zeker als je bedenkt dat er
families zijn die geen grafsteen kunnen betalen. Voor hen is de tweede-kans-steen bedoeld. Gedoneerde stenen worden door ons bewerkt en van een nieuwe tekst voorzien." Dat doet het bedrijf vanuit menselijkheid oogpunt, zo benadrukt Irma. ,,Rijk hoeven we er niet van te worden. Een nieuw grafmonument kost tussen de 2500 en 3500 euro. Voor een tweede-kans-steen betaal je 600 tot maximaal 1250 euro. Er zijn ook bedrijven die stenen voor 250 euro per stuk opkopen en voor 3000 als nieuw doorverkopen. Zij zullen ons voor gek verklaren, maar meer dan een product verkopen wij gevoel."

Het toekennen van een tweede-kans-steen gebeurt op basis van vertrouwen. ,,We kunnen eventueel informatie opvragen bij de uitvaartverzorger." De reacties op het deze maand gestarte initiatief zijn volgens Irma overweldigend. ,,Antwerpen, Leeuwarden, Heerhugowaard; van heinde en verre willen mensen stenen doneren. Helaas kunnen we niet overal mee instemmen."

Wie een steen aanbiedt, wordt in eerste instantie verzocht foto's te mailen. ,,Niet alle stenen zijn bruikbaar", verklaart Irma. ,,Soms zitten er scheuren in en wit marmer is vaak aangetast door zuren." Als een steen goed bevonden is, begint het traject dat leidt tot een gerecycled exemplaar. ,,Ik denk zeker dat er belangstelling voor is. Ik hoor geregeld opmerkingen als: 'Had dit initiatief tien jaar geleden maar bestaan.'"

www.dedeventersteenhouwerij.nl

Meer berichten