Foto: Gerreke van den Bosch

'Suikerschooltje' valt in de smaak

  Zakelijk

Deventer - Het voormalige 'Suikerschooltje' op de hoek van de Brinkgreverweg en de Ceintuurbaan ondergaat een transformatie. Daar waar vroeger kleurig uitgedorste studiebollen uit exotische landen hun kennis over de suikerplantages verdiepten, klossen nu bouwvakkers rond.

Door Gerreke van den Bosch

Jan Willem Kloosterboer van Ter Steege Bouw Vastgoed vindt het een hele klus. De Rijks Hogere Landbouwschool is sinds 1999 rijksmonument en de missie is om zoveel mogelijk in tact te laten. Samen met makelaar Dick van der Burg onderwerpt hij het gebouw aan een nadere inspectie. De voetstappen klinken hol door de verlaten gangen. ,,Moet je dit eens zien", wijst Thomamakelaar Dick. ,,Prachtig gewoon, die geglazuurde stenen, de houten kozijnen en het vlechtwerk in de muur…zo mooi.", spreekt hij zijn bewondering uit over de architectuur. ,,Dit soort monumentale gebouwen zijn echt de pareltjes in mijn werk."


Ook Kloosterboer is zich bewust van de historische waarde. ,,We proberen ook de flora in stand te houden. Het binnengebied wordt een gezamenlijke tuin en leunt aan aan de proeftuinen van de Landbouwschool van vroeger. Fruitbomen, moestuinen, kassen – dat zijn herintredende elementen op deze aantrekkelijke en bijzondere woonlocatie. We noemen dit 'stadsbuiten wonen'", vertelt Kloosterboer.


Van der Burg noemt het een toplocatie: ,,Je zit hier dichtbij het centrum en het station. Wij merken dat de plek zeer in trek is want op onze eerste bijeenkomst in november kwamen 700 gegadigden! Ze stonden al bij de voordeur te wachten en kwamen uit het hele land."


Vanwege de complexiteit wordt project 'Nieuwlarenstein' gefaseerd uitgevoerd. Het plan biedt ruimte aan 10 stadswoningen, 9 herenhuizen en een kleinschalig appartementengebouw met 21 huurwoningen. ,,Je kunt straks dus wonen in de Smederij, de School, het Lokaal, het Lab of in de Bieb. Op de infodagen wordt aan de hand van ontwerpen uitgelegd wat er allemaal gaat gebeuren op Nieuwlarenstein. De verkoop van de huizen in de Smederij is al begonnen en nu volgen eerst het Lab en de Bieb en later de appartementen in de School. In 2020 hoopt men helemaal klaar te zijn.

De informatiemomenten zijn woensdag 18 april 18.00-20.00 uur en zaterdag 21 april 11.00-13.00 uur, Brinkgreverweg 69 Deventer. De belangstelling voor alle huizen is momenteel groot. Verkoopinformatie kun je downloaden via https://nieuwlarenstein.nl/. Daar kun je onder andere de verkooptekeningen, prijslijst en technische omschrijving bekijken.

Meer berichten